Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Heeft de ambtelijke status nog toekomst

Op woensdag 26 oktober 2005 heeft het congres Heeft de ambtelijke status nog toekomst? plaatsgevonden. Dit door de Stichting Bijzondere leerstoel Arbeidsverhoudingen bij de overheid (Albeda leerstoel) georganiseerde congres was het eerste openbare debat over het rapport Buitengewoon normaal van de (IBO-)werkgroep Normalisatie rechtspositie overheidspersoneel en te beschouwen als startschot van de discussie over de ambtelijke status.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties J.W. Remkes gaf een eerste reactie op het IBO-rapport. Hij illustreerde het begin van zijn inleiding met een verwijzing naar het boekje van Jacques Wallage met de titel Lang leve de ambtenaar!. Een titel die volgens Remkes klinkt als een hartenkreet, bijna alsof de ambtenaren een bedreigde diersoort zijn. En daarin heeft Wallage wel een beetje gelijk. Of de ambtelijke status wat hem betreft toekomst heeft, zal blijken als hij daarover begin volgend jaar een definitief voorstel doet aan het Kabinet en de Kamer. Tegen die tijd heeft de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid het Kabinet geadviseerd.

Afscheid prof. dr. W. Albeda
Het congres was tevens het afscheidscongres van prof. dr. W. Albeda als voorzitter van het algemeen bestuur van de leerstoel. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aan professor Albeda de Albeda scriptieprijs overhandigd. Deze prijs heeft ten doel de bestudering van vraagstukken op het gebied van arbeidsverhoudingen in de publieke sector in het Hoger Onderwijs te bevorderen.

Na het dankwoord van prof. Albeda, waarin hij een pleidooi hield voor de platformfunctie van de Albeda leerstoel, maakte prof. H.J.L. Vonhoff de opvolger van de heer Albeda als voorzitter van het algemeen bestuur bekend: de heer mr. K.G. de Vries, lid van de Tweede Kamer-fractie voor de Partij van de Arbeid.

Noot: In december 2005 verschijnt een publicatie in de reeks Overheid & Arbeid over het congres. Alle deelnemers ontvangen hiervan een exemplaar.