Pilots WMO: Wie is er nou gek?

Btn

Persbericht 27 oktober 2005

Oosterhout - De pilots rond de overheveling van de huishoudelijke verzorging (van AWBZ naar WMO) zijn afgerond. De rapporten zijn geschreven. De staatssecretaris heeft haar brief naar de kamer gestuurd. En wat blijkt?
De staatssecretaris leest uit de rapporten dat meervoudige huishoudelijke zorg gewoon kan worden overgeheveld. Maar wie de rapporten leest, kan maar tot 1 conclusie komen: niet aan beginnen! Er moet aan zoveel voorwaarden worden voldaan, zoveel randvoorwaarden worden ingevuld, zoveel geld worden uitgegeven alleen al voor de invoering, zoveel worden afgestemd, er worden zoveel kanttekeningen geplaatst. Waarom zet de staatssecretaris dit door?
Ross geeft aan dat niet de voorziening van de huishoudelijke zorg getoetst is maar alleen de overheveling daarvan. Binnen de pilots is de inhoudelijke toetsing geen onderdeel geweest en heeft geen scenariotoetsing plaats gevonden. De resultaten zeggen dus niets over de politieke of zorginhoudelijke wenselijkheid van de overheveling.

Cliëntenorganisaties en extern betrokkenen (zorgkantoren, CIZ, CAK, zorgaanbieders) komen niet verder dan een voorwaardelijk vertrouwen; men is op tal van punten zeer kritisch.
En de brancheorganisaties zullen de staatssecretaris ook niet steunen. BTN heeft wel een echt alternatief voorgesteld: laat de huishoudelijke verzorging vooral onderdeel van de zorgketen, zet geen knip, en als het dan persé uit de AWBZ moet, breng het dan vanaf 2007 onder in de Zorgverzekeringswet.


---