Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN FIENTJE MOERMAN VICE-MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS

MINISTER VAN ECONOMIE, ONDERNEMEN, INNOVATIE, WETENSCHAP EN

BUITENLANDSE HANDEL 27 oktober 2005

Minister haalt onderzoekers terug naar Vlaanderen

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Fientje MOERMAN heeft gisteren in Washington een intentieverklaring ondertekend met de National Institutes of Health, de wereldvermaarde biomedische onderzoeksinstelling, over een gemeenschappelijk onderzoeksprogramma met Vlaamse wetenschappers. De zogenaamde "Career Transition Awards" maken het mogelijk voor Vlaamse onderzoekers die een tijdlang bij NIH onderzoek hebben verricht, naar Vlaanderen terug te keren om daar hun onderzoek verder te zetten.

"NIH bekostigt volledig de eerste onderzoeksfase van drie jaar in de Verenigde Staten en Vlaanderen engageert zich ertoe om de onderzoekers bij hun terugkeer in Vlaanderen, via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, een postdoctorale positie voor de volgende twee tot drie jaren te geven," aldus minister Moerman. "Onderzoekers krijgen op die manier de zekerheid dat hun onderzoek gedurende zes jaar zal worden gesteund."

NIH heeft dergelijke overeenkomsten al met Duitsland en Frankrijk, maar Vlaanderen is de eerste regio ter wereld waarmee NIH een Career Transition Award aangaat.

De intentieverklaring met NIH past binnen het beleid van minister Moerman om tot een veel grotere internationale mobiliteit van onderzoekers te komen. Voor Vlaamse onderzoekers is het ongetwijfeld een voordeel, en vaak een must, om een deel van hun onderzoeksloopbaan in het buitenland door te brengen en met buitenlandse onderzoeksinstellingen en onderzoekers te kunnen samenwerken.

Voor Vlaanderen is het dan weer belangrijk dat deze onderzoekers voldoende perspectieven krijgen om naar de thuisbasis terug te keren. Omgekeerd moeten ook buitenlandse toponderzoekers de kans krijgen om hun onderzoek in Vlaanderen uit te voeren.

Hiertoe liet minister Moerman eerder dit jaar ook al de oprichting van het Odysseus-programma goedkeuren.

"Het Odysseus-programma biedt Vlaamse en buitenlandse toponderzoekers die naar Vlaanderen (terug)komen over een periode van vijf jaar een ingroeifinanciering die het hen in staat moet stellen om hun onderzoek hier verder uit te bouwen. De Vlaamse Regering trekt hiervoor in 2006 12 miljoen euro uit," legt de minister uit.

Tijdens een bijeenkomst nu vrijdag in New York met een zeventigtal Vlaamse onderzoekers die in de VS werken, zal minister Moerman het Vlaamse wetenschapsbeleid en de nieuwe Vlaamse instrumenten rond internationale mobiliteit verder toelichten.

De eerste onderzoeker die van het Odysseus-programma gebruik zal kunnen maken, is professor Catherine Verfaillie. Zij kwam eerder dit jaar terug naar Vlaanderen vanuit de University of Minnesota en zal haar onderzoek op het gebied van stamcellen verderzetten vanuit het nieuw Stamcelinstituut in Leuven, in samenwerking met de University of Minnesota.

Persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. (02) 552 61 11
e-mail : persdienst.moerman@vlaanderen.be