Gemeente Nuth


27-10-2005

Een gezamenlijk bericht van RIMO Parkstad en de gemeente Nuth

Geen Domushuis in de gemeente Nuth

RIMO Parkstad en de gemeente Nuth reageren gezamenlijk op het artikel Alternatief Domushuis in Nuth (Limburgs Dagblad 26 oktober jl). In dit persbericht leggen we uit waarom er geen sprake is van een Domushuis in Nuth en wat de actuele stand van zaken is van het Zorgpension in Nuth.

Appels en peren
Het Domushuis is een voorziening die zorgt voor de opvang van dak- en thuislozen mogelijk met een verslaving. Het Leger des Heils zorgt dat zij in een Domushuis terechtkunnen voor basisvoorzieningen zoals slapen en eten. Het Zorgpension Nuth is als nieuwe functie van RIMO Parkstad gestart op 1 oktober 2002. Hiermee realiseerde RIMO binnen de regio Parkstad een geschikte 24-uursopvang voor de specifieke doelgroep dak- en thuislozen met mogelijk een verslaving. In het kader van het project Bemoeizorg bood de gemeente Nuth medewerking aan de realisatie van een Zorgpension. De cliënten die worden opgenomen in het Zorgpension Nuth zijn vooraf geselecteerd op basis van hun motivatie om te werken aan hun toekomstperspectief. Zij kiezen voor wonen onder begeleiding met strikte afspraken en een duidelijk dagbestedingtraject. Deze cliënten hebben recht op een AWBZ-zorg (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) waardoor de kosten van de begeleiding worden vergoed. In het artikel wordt de indruk gewekt dat er vrije plekken zijn in het Zorgpension die beschikbaar zouden komen als alternatief voor het Domushuis. RIMO en de gemeente Nuth laten weten dat hier geen sprake van kan zijn. Er is een duidelijk verschil in de selectie om in aanmerking te komen voor het Zorgpension.

Uitbreiding kan
De steun van de omwonenden blijft onontbeerlijk om projecten als Bemoeizorg te laten slagen. Dit draagvlak ontstond door het in leven roepen van een begeleidingscommissie. In de begeleidingscommissie zitten vertegenwoordigers van omwonenden, RIMO, politie en gemeente. Voorzitter van deze commissie is wethouder Kockelkoren. Binnen deze commissie worden de ontwikkelingen besproken van het Zorgpension. Op basis van de vergunning mogen er maximaal 22 opvangplaatsen worden gerealiseerd. Uit economische oogpunt zijn de kosten per opvangplaats te hoog bij de huidige bezetting. Uit de positieve ervaringen blijkt dat het Zorgpension de ruimte heeft om op verantwoorde wijze te kunnen uitbreiden. De gemeente Nuth wacht op een formeel verzoek van RIMO waarin zij zullen aangeven meer dan 15 cliënten te willen huisvesten. Het gemeentebestuur zal dit bespreken en vervolgens een standpunt innemen.