Expodia bv

PERSBERICHT

Kinderopvang op school? Graag, ... maar dan wel goed!

Gebruikers van kinderopvang zijn heel duidelijk in hun opvatting: opvang van kinderen van 7.30 - 18.30 uur is een goed idee - zij omarmen deze oplossing van een breed ervaren probleem. Voorwaarde is wel dat de opvang wordt verzorgd door professionele krachten op een geschikte locatie.

In week 42 is een onderzoek uitgevoerd onder 467 gebruikers van kinderopvang; ze beantwoordden een aantal vragen over het kabinetsvoornemen om scholen te verplichten kinderopvang aan te bieden van 7.30 - 18.30 uur.
Belangrijke issues zijn de locatie en het personeel dat de opvang gaat verzorgen. Volgens de deelnemende ouders voldoet het schoolgebouw als locatie, als het gaat om de buitenspeelruimte (70%) en de binnenruimte (52%). Ze zijn wat minder enthousiast over de speelmogelijkheden en de voorzieningen voor verzorging ín de binnenruimte. Ouders hebben zeer duidelijke voorkeuren voor de personele invulling. Uitvoering door vrijwilligers is slechts voor 5,8% de beste oplossing. Verreweg de meeste ouders (90,5%) geven de voorkeur aan uitbesteding aan professionele krachten van de reguliere kinderopvang.
Wanneer er wordt gekozen voor geschoold personeel zegt 78% van de ouders gebruik te willen gaan maken van de opvang op school.

75% Van de ondervraagden verwacht dat door het plan er beduidend meer buitenschoolse opvangfaciliteiten komen, de meerderheid vermoedt echter wel dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit. Over de gevolgen voor de kosten zijn ze verdeeld: een derde verwacht een toename van de kosten en een bijna even groot deel verwacht een (lichte) afname.

Het onderzoek werd uitgevoerd door RADAR Kinderopvang, een samenwerkingsverband van drie adviesbureaus die actief zijn op diverse terreinen binnen de kinderopvang. Het klantenbestand van RADAR Kinderopvang is representatief voor de gebruikers van de reguliere kinderopvang.

Beschikbaar zijn verder twee grafieken opgenomen, namelijk over de geschiktheid van de school als locatie en de vraag of men gebruik wil maken van buitenschoolse opvang als de school dit aanbiedt.
Voor het volledige onderzoeksverslag verwijzen we u naar: www.radarkinderopvang.nl

Voor toelichting kunt u zich wenden tot:
drs. Arie Luiten (NL-Eyes): 023- 5515605