Gemeente Eemsmond


Toekomst afvalinzameling in Eemsmond
donderdag 27 oktober 2005

Het onderwerp afval gaat iedereen aan. Iedereen wil dat zijn afval goed en regelmatig wordt opgehaald. De gemeente Eemsmond wil het afval in de toekomst op een andere manier gaan inzamelen. Een van de redenen hiervoor is dat de arbonormen voor de vuilnisophaaldienst op dit moment regelmatig worden overschreden. Op 29 september heeft de gemeente een klankbordbijeenkomst gehouden om de mening van inwoners over de afvalinzameling te peilen.

Voor de klankbordbijeenkomst waren vertegenwoordigers van dorps- en wijkverenigingen uitgenodigd om mee te praten over de afvalinzameling. Op de bijeenkomst waren veertien verenigingen aanwezig, vertegenwoordigd door 24 personen. Tijdens de bijeenkomst werden acht stellingen gepresenteerd, waarover de aanwezigen zich individueel en in groepen konden uitspreken. Het verslag van deze bijeenkomst is nu te downloaden vanaf www.eemsmond.nl.

Situatie nu
Op dit moment wordt het afval in de gemeente Eemsmond wekelijks opgehaald. In veel andere gemeenten wordt de ene week het groene afval en de andere week het grijze afval opgehaald. De kosten voor de wekelijkse inzameling liggen in Eemsmond dan ook 30% hoger dan in omliggende gemeenten. Uit de antwoorden op de stellingen bleek dat de aanwezigen de wekelijkse inzameling graag willen houden. Men is ook bereid om hiervoor meer te betalen dan het Nederlands gemiddelde. Hierbij werd wel de kanttekening gemaakt dat de kosten niet verder mogen stijgen.

Andere inzameltechnieken
De gemeente Eemsmond kijkt ook naar andere inzameltechnieken om hiermee de problemen met de arbonormen op te lossen. Dit kan betekenen dat de container op een andere manier aan de straat gezet moet worden. De aanwezigen vonden het geen probleem om hieraan mee te werken. Men vond het wel een probleem als in het buitengebied geen GFT-afval meer opgehaald zou worden. De inwoners van het buitengebied betalen net zo veel als een ander, dus hebben zij recht op dezelfde service, zo werd geredeneerd.

Verschillende tarieven
Over het principe `de vervuiler betaalt` waren de aanwezigen minder duidelijk. De meerderheid stemde namelijk voor de stelling `als ik meer aan afvalscheiding doe, wil ik dat merken in mijn portemonnee`. Daarnaast vond de meerderheid ook dat ieder huishouden een vast tarief moet betalen voor afvalinzameling, ongeacht het aantal personen per huishouden.

Vervolg
Een ambtelijke werkgroep brengt, onder begeleiding van adviesbureau de Jonge MilieuAdvies de diverse mogelijkheden voor de afvalinzameling in kaart. Hierbij wordt gekeken naar wetgeving, (on)mogelijkheden van andere inzameltechnieken, de kosten van de inzameling en de wensen van de inwoners. Op basis daarvan doet het college een voorstel aan de gemeenteraad. Leidraad bij het maken van de keuze is dat allereerst voldaan moet worden aan de arbonormen. Daarbij wordt ernaar gestreefd het serviceniveau te handhaven en moet de afvalinzameling tegen aanvaardbare kosten gerealiseerd worden.

Planning
De verwachting is dat de gemeenteraad het voorstel in december kan behandelen. Zodra de inhoud van het voorstel bekend is, wordt dit gecommuniceerd via het Gemeentenieuws in de Ommelander Courant.