Gemeente Eemsmond


Financieel perspectief gemeente Eemsmond positief donderdag 27 oktober 2005

Half oktober heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsmond de begroting 2006 aangeboden aan de gemeenteraad. Alhoewel 2006 een tekort laat zien, geeft het meerjarenperspectief een positief beeld. Op woensdag 2 en woensdag 9 november 2005 behandelt de gemeenteraad de begroting.

De begroting 2006 is gebaseerd op de kadernota. In deze kadernota, die in juli is behandeld in de gemeenteraad, zijn de kaders voor het beleid en de daarbij behorende middelen vastgesteld. Deze zijn vervolgens uitgewerkt in de programmabegroting. De programmabegroting is ook te bekijken op de internetsite van de gemeente (www.eemsmond.nl onder Bestuur en organisatie / Financiën en begroting).

Begrotingsresultaat
In 2006 is sprake van een tekort van 278.850. In tegenstelling tot vorig jaar is er nu geen sprake geweest van bezuinigingen. Wel heeft het college prioriteiten moeten stellen. Aan een aantal wensen van de raad, die bij de behandeling van de kadernota zijn aangegeven, kon het college slechts gedeeltelijk invulling te geven. Een wens die wél is ingewilligd, is het naar voren halen van de renovatie van sportvoorzieningen in Uithuizen en Uithuizermeeden. Deze is nu gepland in 2007 in plaats van in 2008. Ook kon op het terrein van het jeugdbeleid de scan drank- en drugsgebruik in 2006 meegenomen worden.

Extra inkomsten
In de begroting 2006 wordt een belastingverhoging voorgesteld van 3%, met uitzondering van de Onroerende Zaakbelasting (OZB). Het rijk heeft besloten het gebruikersdeel van de OZB af te schaffen; een verlies aan inkomsten voor de gemeente dat door het rijk wordt gecompenseerd. Deze extra vergoeding van het rijk wordt in de komende jaren echter afgebouwd. De gemeente overweegt nu om de afvalstoffenheffing opnieuw in te voeren. Hierover wordt in 2006 beslist. Het rijk heeft vastgesteld dat het resterende deel van de OZB maximaal met 2% verhoogd mag worden. Dit percentage heeft Eemsmond dan ook aangehouden.
Verder geldt nog een aantal extra stijgingen. Dit betreft extra verhoging van rioolrechten ( 18,63 per aansluiting) en begraafrechten (25%).

Investeringen
Ondanks het geraamde tekort doet de gemeente nog vrij veel investeringen. Zo wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in het onderhoud van wegen en rioleringen, huisvesting van het onderwijs, het fietspadenplan en aanpassingen in het centrum van Uithuizen. Wel zijn een aantal investeringen doorgeschoven naar latere jaren.

Begrotingsbehandeling
De raad behandelt de begroting tijdens een vergadering op woensdag 2 en 9 november 2005. Op 2 november begint de vergadering om 10.00 uur met de algemene beschouwingen. De vergadering van 9 november begint om 14.00 uur.