Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO SWK
27-10-2005

Juli 2005 hebben wij u bericht dat door de onduidelijkheden rondom vroegpensioen, de CAO onderhandelingen Samenwerkende Branches Detailhandel (SWK) zijn uitgesteld tot na de vakantie. Inmiddels waren de eisen van de werkgevers en werknemers wel duidelijk geworden. In oktober kon er dan ook zeer voortvarend van start worden gegaan. Als lid ontvangt u via de post het onderhandelingsresultaat welke CNV Dienstenbond aan u ter instemming voorlegd.

Pas in juli is definitief vastgesteld wat de overheidsmaatregelen met betrekking tot het vroegpensioen precies zijn. Het vroegpensioen (pensioen voor 65 jaar) is ondergebracht in het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel (BPFD). Naast het SWK zijn ook andere CAOs bij dit pensioenfonds aangesloten. Tot op heden heeft dat pensioenfonds nog geen voorstel gedaan hoe de regeling te veranderen naar aanleiding van het overheidsbeleid. Omdat de CAO al te lang ligt te wachten hebben wij besloten toch alvast een CAO af te sluiten.

Onderhandelingsresultaat
CNV Dienstenbond vond het niet meer verantwoord om nog langer te wachten op de pensioendiscussie. In oktober zijn de onderhandelingen hervat met als resultaat het bijgaande principeakkoord. Wij vragen u het reactieformulier terug te sturen en aan te geven of u al dan niet akkoord bent met het onderhandelingsresultaat. Als de leden akkoord gaan zal de nieuwe CAO met terugwerkende kracht per 1 juni 2004 ingaan.

* Loon: Over 2004 is geen loonsverhoging gevraagd in lijn met het najaarsakkoord van 2003. Over 2005 is de voorgestelde loonsverhoging 1% en voor de 5 maanden van 1 januari tot 1 juni 2006 nog een keer 0,5% (5/12e van 1,2%). Daarbij is rekening gehouden met de verhoudingsgewijs zeer slechte toestand van de branche.

* Arbeidsongeschiktheid: Er stond in de CAO 70% gedurende 2e ziektejaar, dit blijft zo.

* Flexibiliteit: Dit was voor werkgevers een zeer hard punt. Zij wilden de bandbreedte verruimen tot 50%. Wij hebben voor u voorkomen dat dit wordt doorgevoerd. Het zou namelijk betekenen dat iemand die bijvoorbeeld 30 uur per week werkt, de ene week 15 en de andere week 45 uur zou kunnen worden ingeroosterd. CNV Dienstenbond hecht echter veel waarde aan de combinatie werk en vrije tijd / zorg. CNV vindt dan ook dat u zo veel mogelijk zekerheid moet hebben over uw werktijden. Het wordt wel mogelijk, en dan alleen met uw expliciete instemming, om in plaats van 4 uur 8 uur flexibel te werken. Dit komt gezien de omvang van de winkels vaak voor terwijl het officieel volgens de CAO niet mag. Het is echter vrijblijvend.

* Werkgroepen: Er is voor gekozen om 3 werkgroepen in te stellen die gaan kijken naar vakbondscontributie, de vroegpensioenproblematiek en de toeslagen. Omdat de nieuwe CAO al per 1 juni 2006 ingaat is het niet perse nodig nu daar al een standpunt over in te nemen en de CAO verder te vertragen.

* Pensioen: Er is afgesproken om kostenneutraal (dus zonder extra kosten) de vroegpensioenregeling voor zover mogelijk om te gaan bouwen. De huidige regeling mag van de overheid niet meer. Zoals gezegd is de regeling ondergebracht bij het BPFD die zeer binnenkort met aanbevelingen en mogelijkheden zal komen. In november zullen partijen aan tafel gaan om de gevolgen en oplossingen te bekijken. Omdat wij de uitkomsten van het BPFD-onderzoek nog niet kennen, weten wij ook niet hoe groot de schade zal zijn. Het is echter zeer goed mogelijk dat de regeling straks helemaal zal moeten worden afgeschaft. Wat daarvoor in de plaats zal komen is ook nog onbekend. Wij houden u op de hoogte!

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@cnvdibo.nl