Dienstenbond CNV

CAO Brandstoffen onder zware druk!
27-10-2005

Na de vakantieperiode zijn de onderhandelingen CAO Brandstoffenbedrijf met werkgevers en CNV Dienstenbond hervat. Hoewel een aantal pijnpunten worden uitgesteld naar de volgende CAO is het voortbestaan van de CAO niet zeker. Reden is het zoeken naar een mogelijk alternatief voor de vroegpensioenregeling.

In september hebben wij een aangepaste voorstellenbrief ontvangen van de werkgevers. Bijgaand treft u deze brief aan. De discussie spitst zich nu toe op het vinden van een oplossing voor de overheidsmaatregelen die de vroegpensioenregeling in zijn huidige vorm onmogelijk maken.

De CAO voorstellen
De werkgevers hebben de voorstellen voor de CAO ingediend. CNV Dienstenbond heeft om deze brief verzocht aangezien de werkgevers herhaaldelijk aangeven terug te willen naar het wettelijk niveau. Een CAO op wettelijk niveau is een lege huls, wat er in staat is dan toch al wettelijk verplicht. De regelingen in de CAO zijn niet voor niets ontwikkeld en zijn gebaseerd op de eigenschappen van de branche. Wij hebben aangegeven het argument van het automatisch volgen van de wet ook geen goede te vinden. Uiteraard zijn wij wel bereid om op argumenten bepaalde regelingen te verbeteren, dan wel versoberen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over een regeling die in de praktijk erg belemmerend werkt voor de bedrijfsvoering of zorgt voor onredelijke concurrentieproblemen. De praktijk moet dus de leidraad zijn en niet de wet (behalve natuurlijk als de wet iets verbied).

De voorstellen van de werkgevers zijn zeer uitgebreid en zijn stuk voor stuk vergaande verslechteringen. De CAO is echter al lang afgelopen en om die reden heeft CNV Dienstenbond voorgesteld om haast te maken en alleen de meest urgente punten, van zowel werkgevers als werknemers, op de agenda te zetten. De rest komt dan in het voorjaar aan de orde voor de CAO vanaf 1 juli 2006. De werkgevers zijn hiermee akkoord gegaan.

De punten die voor deze CAO aan de orde komen zijn: Arbeidsongeschiktheid, Loonsverhoging en de Vroegpensioendiscussie. Dit betekent niet dat de voorgestelde verslechteringen van de werkgevers van de baan zijn. Die komen in 2006 tijdens de nieuwe onderhandelingen weer op tafel. U zult begrijpen dat CNV Dienstenbond zich zorgen maakt over de omvang van de lijst.

Pensioendiscussie
De pensioendiscussie is de reden dat er nog steeds geen nieuwe CAO ligt. CNV Dienstenbond kiest er voor dit niet los te koppelen van de CAO onderhandelingen. Het gaat niet om een vakantiedag meer of minder, maar 9,4% van de loonsom waar u 4,3% aan meebetaalt. Daarnaast zit er een behoorlijk groot overschot in het fonds. CNV Dienstenbond wil dan ook de garantie dat de nieuw op te stellen regeling (huidige regeling mag niet meer van de overheid) op zijn minst kostenneutraal is met de huidige regeling en dat er niet via de achterdeur geld verdwijnt wat eigenlijk bedoeld is voor het eerder uittreden.

Beide partijen zijn het erover eens dat het verslepen naar het ouderdomspensioen de beste optie is. D.w.z. dat u meer pensioen opbouwt waarbij u het opgebouwde overschot kunt gebruiken om eerder dan 65 te stoppen met werken.

Het vroegpensioenfonds wordt tot nu toe centraal geregeld, het ouderdomspensioen (65+) door elk bedrijf zelf. CNV en FNV stellen voor om uit de naam vroegpensioen het woordje vroeg te verwijderen en het verder te houden zoals het nu is, dus het vroegpensioengedeelte blijft centraal geregeld. Daarnaast blijft ouderdomspensioen ook zoals het nu is geregeld. Op deze manier worden beide regeling duidelijk van elkaar gescheiden. De werkgevers willen echter dat de centrale vroegpensioenregeling straks net als het ouderdomspensioen door de bedrijven zelf wordt geregeld. Aan dat laatste kleven een aantal grote bezwaren en risicos.

Op 2 november a.s. zullen wij weer om de tafel gaan. Voor die tijd zullen de werkgevers met een verder uitgewerkt plan komen waarin onze kanttekeningen en zorgen worden meegenomen. De keuze die uiteindelijk zal moeten worden gemaakt zal een lastige zijn.

Mocht u na het lezen van bovenstaande een opmerking of mening hebben, dan vernemen wij dat graag van u. U kunt dan contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111, per email op het adres h.devaan@cnvdibo.nl of een brief sturen aan antwoordnummer 1600; 2130 VN te Hoofddorp (postzegel niet nodig)