Provincie Zuid-Holland

Rietaanplant in de plas Broekvelden/Vettenbroek

In de plas Broekvelden/Vettenbroek in Reeuwijk worden in de komende maanden voorbereidingen getroffen voor de aanplant van riet op een aantal eilanden in het oostelijk deel van de plas. De aanplant is nodig voor het bewerkstelligen van verdere natuurontwikkeling in het plassengebied. De eilanden zijn reeds in 2003 aangebracht, ten behoeve van de aanplant worden ze nu opgehoogd.

Door aanplant van riet worden de eilandjes in stand gehouden waardoor zogeheten luwwaterzones ontstaan, dit zijn watergebieden in de luwte, waar de wind minder vrij spel heeft. De verwachting is dat die zones op termijn verschillende vissen zoals snoek en zeelt aantrekken, omdat zij zich juist daar in alle rust kunnen voortplanten.

De aanplant van riet om de eilandjes in stand te houden is toen gestaakt om de broedvogels niet te storen. De werkzaamheden worden nu buiten het broedseizoen uitgevoerd. De werkzaamheden zullen de overwinterende vogels op de plas niet verstoren.

Broekvelden/Vettenbroek is in de jaren zeventig ontstaan als zandwinningsput voor de aanleg van de A12 en de wijk Bloemendaal in Gouda. Sindsdien wordt de plas gebruikt voor recreatie, met name door surfers en duikers.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22