Prominenten actief voor meer vrouwen in de top bedrijfsleven en overheid

Opportunity advies


- Ambassadeursnetwerk 2005/2006 van start -

Onder voorzitterschap van Jos Nijhuis, bestuursvoorzitter van PricewaterhouseCoopers, is het Ambassadeursnetwerk 2005/2006 vandaag van start gegaan. Staatssecretaris Karien van Gennip installeerde vandaag deze groep van 16 prominenten, voornamelijk CEO's uit het bedrijfsleven (voor namenlijst, zie onderaan dit persbericht). Alle ambassadeurs gaan het komende jaar aandacht geven aan het thema meer vrouwen in hogere functies en gaan een aantal concrete actiepunten uitvoeren. Ieder kiest daarbij een eigen aanpak, maar alle activiteiten zijn erop gericht meer diversiteit m/v in het management te realiseren. Door onder andere maatregelen te treffen in de eigen organisatie en door vrouwen te ondersteunen en te stimuleren hun ambities waar te maken.

Voorzitter Nijhuis koos als thema voor het netwerk 'Ambities verzilveren'. Zijn speerpunten voor het Ambassadeursnetwerk 2005/2006 zijn: (1) een grotere diversiteit bereiken bij de organisaties van de deelnemende Ambassadeurs, (2) de voordelen van een grotere diversiteit voor organisaties meetbaar maken en (3) het thema op de Nederlandse politieke agenda zetten.

Jos Nijhuis: 'We hebben voor het thema 'Ambities verzilveren' gekozen. Met ambities verzilveren bedoelen we vrouwen stimuleren hun ambities te realiseren. Barrières weghalen en de organisatiecultuur veranderen. Gebrek aan diversiteit is geen vrouwenprobleem, het is niet een kwestie van minder ambitie hebben, maar een organisatorisch probleem. Het heeft niets te maken me wel/geen gelijke rechten, het gaat juist om het erkennen van de verschillen.'

Hij vervolgt: 'Een grotere diversiteit is van belang om als Nederlandse economie innovatief en concurrerend te blijven. Daarnaast toont wetenschappelijk onderzoek aan dat organisaties beter presteren met een divers samengesteld management. Bestuurders in het zakenleven en de non-profit sector zijn zich bewust van de voordelen van Diversity. Het Ambassadeursnetwerk kan de politiek en het bedrijfsleven een flinke steun in de rug geven.'

Staatssecretaris Van Gennip toonde zich verheugd dat er voor het vierde jaar een groep topbestuurders aan de slag gaat. Het eerste Ambassadeursnetwerk startte in 2000 en was een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 'De doorstroom van vrouwelijke talent naar de top is goed voor de groei van de onderneming. Het benutten van het vrouwelijke talent is vooral zaak van het bedrijfsleven zelf', aldus Staatssecretaris Van Gennip. Zij benadrukte wel de noodzaak dat de randvoorwaarden, zoals adequate voor-, tussen- en naschoolse kinderopvang, op orde moeten zijn om carrière en zorg te kunnen combineren.

Ter inspiratie voor de actiepunten van de ambassadeurs werd tijdens de installatiebijeenkomst een publicatie uitgereikt met succesvolle initiatieven van bedrijven die al enige tijd bezig zijn met dit thema. 'Werk maken van diversiteit m/v - een renderende praktijk' bevat een helder en praktisch overzicht van de activiteiten en resultaten van acht winnaars en genomineerden van de Diversity Award van VNO-NCW. Deze nieuwe publicatie is een uitgave van Opportunity in Bedrijf, in samenwerking met VNO-NCW.
Opportunity heeft bijna tien jaar ervaring met diversiteit m/v en voert de projectcoördinatie van het Ambassadeursnetwerk.

Het percentage vrouwen in de top is nog altijd bijzonder laag: Het aandeel vrouwen in managementfuncties is nu 25 procent. Maar in de hoogste echelons is dat nog beduidend lager. De Raden van Besturen van de 250 grootste ondernemingen tellen 6,5% vrouwen (2004). In de hoogste ambtelijke functies is 14 procent vrouw.

Omdat het vaak onduidelijk is waarom vrouwen niet naar de top doorstoten en het om 'onzichtbare' barrières lijkt te gaan wordt de metafoor 'glazen plafond' gebruikt. Ook wordt wel gesproken over 'plakkende vloer' om de mechanismen aan te duiden die vrouwen verhinderen om carrière te maken.

De ambassadeurs willen deze mechanismen blootleggen en aanpakken. Niet als moraalridders, maar als pragmatische leiders die het bedrijfsbelang van diversiteit willen benutten en promoten.
In 2001 ging het eerste Ambassadeursnetwerk van start, onder voorzitterschap van Ewald Kist (toenmalig bestuursvoorzitter ING). De aanpak bleek succesvol en sindsdien zijn er nog drie groepen ambassadeurs aan het werk gegaan om het glazen plafond te doorbreken, onder voorzitterschap van achtereenvolgens Gerlach Cerfontaine (CEO Schiphol Group), Peter Bakker (CEO TPG/TNT) en Jos Nijhuis (bestuursvoorzitter PricewaterhouseCoopers).

In verschillende publicaties en op de website zijn de actiepunten te vinden: www.ambassadeursnetwerk.nl. De formule heeft intussen school gemaakt, ook in specifieke sectoren zijn ambassadeursnetwerken gestart, die op een vergelijkbare leest zijn geschoeid.

Voor meer informatie:
www.ambassadeursnetwerk.nl
www.opportunity.nl

De leden van het Ambassadeursnetwerk 2005/2006 zijn:

Naam Organisatie en functie

1. Nijhuis RA, J.A. (Jos)
Voorzitter Ambassadeursnetwerk
Voorzitter Raad van Bestuur PricewaterhouseCoopers Nederland
2. Bennink, drs. J. (Jan)
Voorzitter Raad van Bestuur Numico Beheer B.V.

3. Blom, mr. M.A. (Marc)
Bestuursvoorzitter Nauta Dutilh

4. Bout, drs.ing. J. (Jan)
Voorzitter RvB Koninklijke Haskoning Groep B.V.

5. Halderen, ir. L.M.J. van (Ludo)
Bestuursvoorzitter Nuon

6. Hamer den, drs. S. P. (Sandra)
Directeur Internationaal Filmfestival Rotterdam

7. Heer de, dr. Ph. (Flip)
Secretaris-Generaal ministerie van Buitenlandse Zaken

8. Hendriks, drs. H.J.G. (Harry)
Voorzitter directie Philips
Electroncs Nederland en lid dagelijks bestuur VNO-NCW
9. Houben, prof. ir. F.M.J. (Francine)
Founding Partner Mecanoo Architecten en hoogleraar
Architectuur en Mobiliteitsethiek TU Delft

10. Insinger, mr. C.M. (Charlotte)
Lid Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum

11. Koffrie, drs. F.H.J. (Frans)
President & CEO Buhrmann N.V.

12. Oudeman MBA, mr. M. J. (Marjan)
Directievoorzitter Corus

13. Stoffer, C. (Coks)
Managing Director Cisco Systems International BV

14. Terreehorst, drs. P.J. (Pauline)
Directeur Centraal Museum Utrecht

15. Veenman, dr.ir. A.W. (Aad)
President-Directeur NS

16. Vogelaar, drs. C.P. (Ella)
Zelfstandig adviseur, lid alg. bestuur VNO-NCW
en commissaris diverse bedrijven