Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

27-10-2005

KNAW wil onafhankelijkheidsverklaring voor onderzoekers

Onderzoekers die voor overheid of bedrijfsleven onderzoek doen, moeten zich in het vervolg samen met hun opdrachtgevers aan een onafhankelijkheidsverklaring committeren. Zij zijn daarmee beter gewapend tegen onjuiste beïnvloeding door de opdrachtgever. De rijksoverheid zou haar betrokkenheid bij onafhankelijkheid van onderzoek moeten laten zien door de 'Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid' te hanteren voor al het door de overheid te financieren onderzoek. Dit adviseert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in haar rapport Wetenschap op bestelling dat ze vandaag aan minister Van der Hoeven van OCW aanbiedt.

De wetenschap geniet vertrouwen door het streven naar objectiviteit en waarheid. Dankzij het openbare mondelinge en schriftelijke debat, en geschreven en ongeschreven ethische codes, heeft de wetenschap een sterk zelfreinigend vermogen. Maar dat is niet meer voldoende, omdat onderzoekers steeds vaker onder druk staan van rechtstreeks betalende opdrachtgevers, die graag hun invloed uitoefenen op de uitvoering van het onderzoek en de interpretatie van de resultaten. Daarom stelt de KNAW voor dat onderzoekers en opdrachtgevers zich committeren aan een 'Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid'. Daarin spreken zij onder meer af dat de opdrachtgever de opzet, uitvoering, interpretatie en publicatie van het onderzoek niet onjuist zal beïnvloeden. Het is de bedoeling dat betrokken partijen in hun contracten onderschrijven dat zij de Verklaring zullen naleven en dat zij dit melden in hun publicaties en rapporten. Ook de rijksoverheid zou zich eraan moeten houden bij al het opdrachtonderzoek dat zij laat uitvoeren; de strijdige voorwaarden die de afzonderlijke ministeries hanteren, zouden moeten komen te vervallen.

De KNAW stelt voor dat onderzoekinstellingen laten registreren of zij volgens de 'Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid' willen werken. Het Landelijk Overlegorgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) kan daarvan een openbaar register bijhouden.

Ter voorbereiding van het advies Wetenschap op bestelling heeft de KNAW Werkgroep Opdrachtonderzoek, onder voorzitterschap van de Twentse hoogleraar proceskunde Wim van Swaaij, de Nederlandse universiteiten en publiek gefinancierde, onderzoeksinstellingen gevraagd naar hun ervaringen met opdrachtonderzoek. De resultaten van deze inventarisatie zijn in het advies te lezen.

Het rapport Wetenschap op bestelling - Over de omgang tussen wetenschappelijk onderzoekers en hun opdrachtgevers kunt u bestellen bij Edita KNAW (tel. 020-5510780, fax 020-6204941, edita@bureau.knaw.nl) of via het bestelformulier op de website van de KNAW. Het is daar ook als pdf te downloaden.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl