Waterschap Velt en Vecht


27 oktober 2005

Regge en Dinkel draagt gemaal
over aan Velt en Vecht

Sinds maandag 17 oktober 2005 heeft waterschap Velt en Vecht er een gloednieuw gemaal bij: `Gemaal 't Stroomkanaal' bij Mariënberg. Cadeautje van de buren, waterschap Regge en Dinkel. Het is natuurlijk niet echt een cadeautje. Immers, beide waterschappen hebben er belang bij dat het grondwater van het gebied tussen de Kloosterdijk en het Stroomkanaal op peil blijft. Want met de komst van het Nieuwe Stroomkanaal werden bestaande afvoerwegen afgesloten en moest er een nieuwe afvoermogelijkheid komen voor het overtollige oppervlaktewater.

Verbeteringsplan gebied
`Gemaal 't Stroomkanaal' maakt deel uit van het Verbeteringsplan Nieuwe Stroomkanaal - Mariënberg - Vechtkanaal waar waterschap Regge en Dinkel aan werkt sinds de grote wateroverlast in 1998. Om dit onderdeel te kunnen starten werd een gespecialiseerd bureau, het ingenieursbureau Pro Project uit Koekange, belast met de coördinatiewerkzaamheden rond dit nieuw te bouwen gemaal. Het gemaal is te vinden aan het Nieuwe Stroomkanaal ter hoogte van de Beerzerhaar, op grondgebied van waterschap Velt en Vecht.

Gemaal overgedragen
Dat is ook de reden dat beide waterschappen kozen voor een verdeling. Zij spraken af dat Regge en Dinkel zou zorgen voor de bouw van het gemaal en dat Velt en Vecht vervolgens het onderhoud op zich zou nemen. In april 2005 ging de spade de grond in, waarbij waterschap Regge en Dinkel het civieltechnische werk voor haar rekening nam en Pro Project het elektromechanische deel en de coördinatie. Een maand later stond het gemaal er, waarna er een halfjaar is uitgetrokken om proef te draaien. Dit verliep naar volle tevredenheid, zodat het nu officieel is overgedragen aan Velt en Vecht.

`Gemaal 't Stroomkanaal' oogt niet groot, de donkergroene roestvrijstalen buitenkast is slechts 1,5 x 1,5 bij 2 meter hoog en vrij onopvallend aanwezig in het landschap, gezien de kleurstelling en de verscholen ligging. De betonnen pompput ligt grotendeels onder de waterspiegel en bevat een gesloten centrifugaal pomp met een maalcapaciteit van 4,2 m³/min. Deze pomp is volledig computergestuurd en voorzien van telemetrie voor besturing op afstand.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200