GAIA

GAIA TIPT ANTWERPSE POLITIE:

VIJF VERBODEN APEN BIJ INVAL IN WIENER CIRCUS


27 oktober 2005 Persbericht © GAIA

De Antwerpse politie heeft gisteren bij een inval in het Wiener Circus dat in Deurne stond, vijf apen aangetroffen. De stad Antwerpen laat geen circussen met wilde dieren toe. De politie greep in na een tip van GAIA.
Inspecteurs van de politie vonden de apen verscholen in een kooi en goed aan het zicht onttrokken. Twee dieren werden opgevoerd tijdens de voorstelling. De politie verhinderde dat het circus de apen gisterenavond ook zou laten optreden. De inspecteurs stelden proces-verbaal op en de circusdirecteur kreeg verbod om de dieren 's avonds nog te laten optreden. Het Wiener Circus was van het verbod om met wilde dieren op te treden perfect op de hoogte want voor het circus naar Antwerpen afreisde, had de directeur aan de bevoegde stadsdienst laten weten dat hij geen wilde dieren zou meebrengen.
Het Wiener Circus is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder negeerde het circus ook al het Gentse verbod om met wilde dieren op te treden, hoewel de circusdirecteur een verklaring ondertekend had dat hij geen wilde dieren zou bij hebben. De apen zitten opgesloten in veel te kleine en totaal ongeschikte kooien. Wat het dierenwelzijn betreft, heeft Wiener een kwalijke reputatie. Enkele jaren geleden overleed hun olifant. Die olifant werd vele jaren vastgeketend gevangen gehouden in een kleine vrachtwagen, waarin het dier zich niet kon draaien of keren. Enkel voor de voorstelling mocht hij eruit. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 'Wat het Wiener Circus gedaan heeft, is doelbewust bedriegen . Zoals het Gentse stadsbestuur moet ook het Antwerpse stadsbestuur hieruit zijn conclusies trekken. GAIA zal er bij burgemeester Janssens op aandringen dit circus definitief te bannen uit Antwerpen'.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90

1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be