Proefschift Dr. J. van de Ven bekroond met Chr. Huygensprijs 2
01.07.2005 / 08:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St. christiaan huygens-prijs

PERSBERICHT
Economische wetenschappen: drijfveren van fooiengevers en bloeddonoren psychologisch verklaard

Baanbrekend proefschrift van Dr. J.van de Ven bekroond met de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2005

Op 27 oktober a.s. zal Dr. J.van de Ven (Huissen, 1975) in Voorburg uit handen van de minister van OCW, de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2005 ontvangen voor zijn dissertatie Psychological Sentiments and Economic Behaviour op 10 oktober 2003 verdedigd aan de Universiteit van Tilburg.

Belang van het bekroonde werk:
Economen nemen in hun modellen doorgaans aan dat mensen calculerend op hun eigen belang uit zijn en alleen in geld en goederen zijn geïnteresseerd; de homo economicus. In veel gevallen kunnen op basis van deze veronderstellingen goede verklaringen worden gegeven voor menselijk gedrag. Maar er blijven onopgeloste vragen over: waarom laten mensen fooien achter? Waarom zijn ze soms minder gemotiveerd om iets te doen als er een (financiële) beloning tegenover staat (bijvoorbeeld bij het doneren van bloed)? Waarom verzamelen mensen zoveel informatie over producten nadat ze de aankoop al hebben gedaan? Deze en andere vragen beantwoordt Van de Ven in zijn helder geschreven proefschrift. Hierbij verwerkte Van de Ven resultaten van onderzoek uit de psychologie en experimentele economie in economische modellen. Worden economische modellen uitgebreid met ideeën uit de psychologie, dan kan een betere verklaring worden gegeven voor veel gedrag dat afwijkt van de standaard economische modellen. Het proefschrift van Van de Ven laat zien dat dit kan. De geslaagde combinatie van deze twee wetenschapsgebieden, zowel experimenteel als theoretisch, houdt een belofte in voor de toekomst, zowel waar het de wetenschap betreft als de maatschappelijke uitstraling daarvan. De heer Van de Ven studeerde aan de Universiteit van Tilburg af als econoom, met een specialisatie in micro- en macro-economie. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij CentER en aan de Universiteit van Toulouse. Na enige tijd gewerkt te hebben bij het Centraal Planbureau is hij thans als universitair docent verbonden aan de Universiteit Utrecht (Utrecht School of Economics).

Wetenschappelijke erfenis van Christiaan Huygens
De Christiaan Huygens Prijs is in 1998 ingesteld en bestaat uit een bedrag van 10.000 euro, een oorkonde en een bronzen beeld van Christiaan Huygens. De jury is samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en bestaat dit jaar uit Prof.dr. J.B.Opschoor voorzitter, Prof.dr.J.Hartog en Prof.dr.F.C Palm.. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die een dissertatie verdedigde welke een vernieuwende bijdrage levert aan het vakgebied. Er zijn vier vakgebieden, verbonden met de erfenis van Huygens, die afwisselend in aanmerking komen voor de prijs: actuariaat en econometrie, energiefysica en experimentele natuurkunde, ruimtewetenschappen en economische wetenschappen. De prijs werd dit jaar toegekend in de laatstgenoemde categorie. De Nederlandsche Bank N.V. treedt dit jaar op als sponsor van de prijs. De uitreiking vindt plaats op 27 oktober 2005 vanaf 14:30 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.