Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 319

datum: 27 oktober 2005

Geluidsnormen bepalend voor activiteiten in Aegtenkapel

Bureau Peutz heeft een geluidsrapport over de Aegtenkapel opgesteld. Dit rapport wijst uit dat de klachten van de buren over geluidshinder terecht zijn. Voor het seizoen 2005 - 2006 heeft de Flint de programmering van de Aegtenkapel aangepast met als uitgangspunt 76 dB(A). De buren van de Aegtenkapel, de directeur van de Flint en wethouder De Wilde hebben in goed overleg afspraken gemaakt over de verdere gang van zaken.

Standpunt gemeente

Maatregelen vanuit de gemeente
De overlast moet zoveel mogelijk worden weggenomen. Hiertoe worden akoestischeisolerende maatregelen getroffen, maar dit is slechts beperkt mogelijk door de complexe en geluidsgevoelige constructie van de kapel en de woningen. Dit betekent een blijvende beperking van de programmering van de Aegtenkapel. Toch blijft de wens bestaan om het pand breder te gebruiken dan alleen voor akoestische voorstellingen. Door commerciële verhuur kunnen de prijzen voor de voorstellingen betaalbaar blijven. Daarom wil de gemeente een verruiming van de bestemming van het pand die overeenkomt met het huidige feitelijk gebruik, maar met inachtneming van de geluidsnormen. Hiervoor start een procedure ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijk Ordening. In de contracten met huurders moeten wel afspraken over de geluidsnormen worden vastgelegd en er zal op toegezien moeten worden dat deze afspraken worden nagekomen..

Reactie burenStandpunt buren
De buren waarderen de verplaatsing van een aantal voorstellingen en de belofte dat er geen feestjes met versterkte muziek meer geprogrammeerd zullen worden. Zij hebben geen overlast meer gehad.Op zich hebben de burenzij geen principiële bezwaren tegen het gebruik van de Aegtenkapel voor trouwen en recepties. ZijOok vinden ze het gebouw ook geschikt voor bijvoorbeeld exposities, congressen en lezingen. Toch bestaat er wel zorg over het gebruik voor commerciële activiteitenbruiloften, omdat de ervaring leert dat daarbij de geluidsnormen mogelijkal gauw worden overschreden. Naast het treffen van maatregelen in de Aegtenkapel, is isolatie in Het treffen van maatregelen in de woningen is bespreekbaar, afhankelijk van de inhoud van die maatregelen.

Afspraken
In het overleg tussen de buren, de Flint en de gemeente zijn een aantal afspraken gemaakt. Zo kunnen de buren met klachten ovin geval vaner geluidsoverlast terecht bij twee vaste aanspreekpunten. Voortaan vindt aanvóór het begin van het seizoen overleg met de buren plaats over de programmering. Verder worden de buren betrokken bij de artikel 19 procedure en op de hoogte gehouden van de aanpassingen aan de Aegtenkapel.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 43 55, e-mail pca.dendoop@amersfoort.nl


---- --