Gemeente Ede

nummer 222 / Ede, 27 oktober 2005

Fietsstroken op de nieuwe Kazernelaan

De grote hoeveelheid klachten over het fietspad langs de Nieuwe Kazernelaan is voor het college van burgemeester en wethouders uit Ede de aanleiding om het pad te verplaatsen. Het fietspad wordt jaarlijks slechter doordat de wortels van de Amerikaanse eiken het asfalt omhoog drukken. Voor de fietser is hierdoor een onveilige situatie ontstaan. De gemeente kiest ervoor om de bomen te sparen en op de rijbaan fietssuggestiestroken aan te brengen. Op de plek waar het fietspad ligt, komt straks een berm.

Ruim tweehonderd Amerikaanse eiken staan dicht langs het fietspad op de Nieuwe Kazernelaan. Deze bomen zijn in 1986 aangeplant. In de afgelopen jaren heeft de afdeling Beheer regelmatig noodzakelijke reparaties aan het asfalt uitgevoerd. Deze bleken onvoldoende om het pad goed berijdbaar te houden. De conclusie is dat het op deze locatie niet mogelijk is dat bomen zo dicht langs het fietspad staan, zonder dat er schade aan het fietspad ontstaat.

Groene karakter
De gemeente Ede heeft naar een alternatief gezocht. Twee uitgangspunten speelden daarbij een belangrijke rol. De gemeente Ede vindt haar groene karakter belangrijk en wil er alles aan doen om de bomen te sparen. Daarnaast moet een mogelijke oplossing voor de fietser een volwaardig en veilig alternatief zijn. Door fietssuggestiestroken aan te brengen, krijgt de fietser een eigen ruimte op de rijbaan. Daarbij neemt de snelheid van het overige verkeer af door de aanwezigheid van de fietssuggestiestroken. De verkeersintensiteit op de Nieuwe Kazernelaan is recent afgenomen doordat de kazernes steeds verder leeg komen. Als gevolg van de ontwikkeling in Ede-Oost, verliest de Nieuwe Kazernelaan in de toekomst zijn doorgaande functie. Het wordt daardoor minder druk op deze laan. Deze ontwikkeling is ook een reden geweest om er nu voor te kiezen de bomen te laten staan.

Fietsroute
Vanuit de Sysselt, tussen de kazernes door, loopt een fietsroute die aansluit op de Nieuwe Kazernelaan. De gemeente wil ook daarom een fietsvoorziening op de Nieuwe Kazernelaan handhaven. Natuurlijk blijft de mogelijkheid bestaan om zelf een route door de wijk te kiezen (zoals nu ook al vaak gebeurt).

Uitvoering
De werkzaamheden worden nog dit jaar uitgevoerd. Aanwonenden worden hierover per brief geïnformeerd. De Algemene Belangenvereniging Ede Oost is betrokken geweest bij de gesprekken over het fietspad in hun wijk.

---