Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
27 oktober 2005
Ons kenmerk
VW/DGP/S/U.05.2497
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

1
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Halfjaarrapportage van NS over de uitvoering van de vervoerconcessie voor het Hoofdrailnet

Geachte voorzitter,

Bijgaand zend ik u ter kennisname de halfjaarrapportage van NS over de uitvoering van de concessie voor het Hoofdrailnet. Uit het rapport blijkt dat de prestaties van NS achterblijven bij de normen, met name de punctualiteit en de informatievoorziening. Het is niet waarschijnlijk dat de achterblijvende prestaties in het tweede halfjaar (volledig) kunnen worden goedgemaakt. De analyse van de problemen in de rapportage vind ik op het oog onvoldoende overtuigen. Ik vind deze ontwikkeling zeer zorgelijk en heb de president-directeur om opheldering gevraagd. NS zal snel de achterliggende oorzaken nader analyseren en de maatregelen meer inzichtelijk maken. De directie van NS laat zich hierin adviseren door externe deskundigen, die dit alles onafhankelijk toetsen. Ik wacht dit af voordat ik mij een oordeel vorm. NS zal mij ook nadere informatie geven ter onderbouwing van de voorgenomen tariefsverhoging. Met de tot nu toe verstrekte informatie heb ik niet kunnen vaststellen dat dit voornemen binnen de grenzen van de concessie is toegestaan.

Op grond van de concessie rapporteert NS binnen twee maanden na afloop van elk half jaar. Als onderdeel van het reguliere toezicht op de concessie is de rapportage op 27 september in het kwartaalgesprek met de directie van NS ambtelijk besproken. Naar aanleiding daarvan heb ik zelf de heer Veenman op 11 oktober de gelegenheid gegeven een en ander toe te lichten. Dit leidt tot de volgende conclusies:

NS zal nu eerst de directe en de achterliggende oorzaken van de overschrijding van de normen breed en diepgaand analyseren en mij hierin inzicht geven.

NS maakt beter inzichtelijk welke maatregelen al genomen zijn en nog genomen worden en hoe en waarom die maatregelen gaan helpen. NS plaatst dit binnen de context van de langjarige ontwikkeling van NS, zowel intern als in samenhang met de beheerder van de infrastructuur, mede in het licht van de beoogde sturing op output op lange termijn en de in de concessie verplichte professionalisering van NS. Daarbij wordt ook in beeld gebracht op welke punten het bedrijf al goede prestaties levert en in hoeverre activiteiten, management en organisatie al goed lopen. De directie van NS laat zich hierin adviseren door externe deskundigen, die dit alles onafhankelijk toetsen. Hun rapport wordt mij ter beschikking gesteld.
NS zal mij de eerste resultaten op een zodanig tijdstip verstrekken, dat ik die mee kan wegen in mijn beoordeling van het vervoerplan 2006, dat NS conform de concessieregels op 1 november aan mij zal aanbieden.

Uiteraard zal ik u te gelegener tijd informeren over het onderzoek en mijn oordeel daarover.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen