Novib


Campagne tegen agressie en wapenbezit moet taboe op scholen doorbreken

Campagne Wapen jezelf met woorden gaat gelijktijdig van start in Nederland én
Zuid-Afrika

Vandaag heeft, onder leiding van Victoria Koblenko, de officiële aftrap van de landelijke campagne Wapen jezelf met woorden (WJMW) plaatsgevonden op het Wellantcollege in Amersfoort. Op hetzelfde moment is WJMW van start gegaan op het Veritas College in Johannesburg, Zuid-Afrika. Met deze campagne willen Novib en de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld in gesprek met jongeren het taboe over geweld op school doorbreken en samen oplossingen vinden om agressie en wapenbezit te verminderen.

Het probleem bespreekbaar maken is een eerste stap om agressie en wapenbezit terug te dringen. WJMW bestaat uit een scholentour waarbij gastlessen aan de leerlingen worden gegeven, een documentaire en een interactieve website waar ook zelf digitale stripverhalen gemaakt kunnen worden.

Kick off
Vandaag is de eerste gastles gegeven door Victoria Koblenko aan VMBO leerlingen van de 3e klas van het Wellantcollege in Amersfoort. In de gastles van vandaag stimuleerde zij de leerlingen om mee te denken over oplossingen om agressie en wapenbezit terug te dringen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 8% van de leerlingen een wapen mee naar school neemt, op 40% van de scholen ernstig wordt gepest en maar liefst 53% van de leraren te maken heeft met geweld in de uitoefening van hun werk. Scholen zwijgen vaak over dit soort problemen. Victoria vindt dat een school een veilige leef- en leeromgeving hoort te zijn, voor iedereen. Daarom zet ze zich met volle overgave in voor de campagne Wapen jezelf met woorden.

Wapen jezelf met woorden: inhoudelijk

* Scholentour
De komende 2 jaar zullen gastdocenten op zoveel mogelijk scholen (voortgezet onderwijs & ROC) in Nederland én Zuid-Afrika een interactieve gastles geven over agressie en wapenbezit. Oorzaken en gevolgen van geweld worden besproken en samen worden er oplossingen bedacht. Ook kunnen de leerlingen besluiten de âMillion Faces petitieâ te ondertekenen. Wereldwijd worden één miljoen digitale fotoâs verzameld van mensen die vinden dat de internationale wapenhandel aan banden moet worden gelegd. Scholen en leerlingen kunnen zich aanmelden voor een gastles via www.wapenjezelfmetwoorden.nl.

* Zuid-Afrika
Tijdens de gastles wordt een korte documentaire getoond over de veiligheidssituatie op scholen in Nederland en Zuid-Afrika. Aansluitend wisselen leerlingen, via zelfgemaakte stripverhalen, ideeën uit met scholen in Zuid-Afrika, waar dezelfde campagne plaatsvindt. Hiermee wordt jongeren een spiegel voorgehouden. Het is in Nederland lang zo erg niet als in Zuid-Afrika maar de gevolgen van (wapen)geweld zijn overal hetzelfde: onveiligheid en slechtere leerprestaties. We willen de scholieren in Nederland en Zuid-Afrika via de striptool en het weblog met elkaar in contact brengen om op die manier samen te kunnen discussiëren over dit onderwerp. En waar mogelijk tot oplossingen te komen.
* Website
Hier staat meer informatie over de campagne en het onderwerp en kunnen scholen zich aanmelden voor een gastles. Ook kunnen jongeren reageren op stellingen in het weblog, kunnen ze fotoâs uploaden voor de âMillion Faces petitieâ en is het mogelijk om zelf online een strip te maken of een reactie te geven op een strip van iemand anders. De striptool, die hiervoor speciaal ontwikkeld is door Butterfly-works, speelt een centrale rol in de uitwisseling van ervaringen tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse scholieren.

Source: Novib, 27 oktober 2005

(Novib)