VVD



Nieuws

26 okt 2005 - Herziening 'instrumenten'
Economische Zaken

Het afgelopen jaar heeft VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot, samen met zijn collega Eske van Egerschot, alle regelingen van het ministerie van Economische Zaken onder schot genomen.

Het gaat hierbij om 60 regelingen voor subsidies, garanties en fiscale faciliteiten. Een ondoorzichtig geheel voor ondernemers, vooral voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Vorig jaar hebben zij gepleit voor een nieuw stelsel met een beperkt aantal regelingen. In een motie van Aptroot, breed gesteund in de Tweede Kamer, staan de volgende vier criteria voor overheidsbijdragen:

1. Bijdrage aan groei van het Nederlandse bedrijfsleven. 2. Benutting van investeringen in Nederland.
3. Toegankelijkheid van de subsidie voor het MKB. 4. Geringe kosten van subsidieverstrekking en lage administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Het kabinet heeft een eerste opzet gemaakt. De VVD kan zich in grote lijnen vinden in de nieuwe opzet. Maar de VVD geeft haar definitieve oordeel pas op basis van de uitwerking. Regelingen moeten duidelijk, simpel en goed toegankelijk zijn. Vooral voor ondernemers in het MKB. Als zij hun weg hierin kunnen vinden dan kunnen de grote ondernemingen dat zeker. Tevens wil de VVD dat regelingen alleen steun geven als het gaat om starters, snelle groeiers en innovaties. Blijvende steun aan kwakkelende bedrijven wijzen wij af. Het moet tijdelijk zijn en voor kansrijke sectoren en bedrijven.

De VVD-criteria 1 en 2 lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat tot nu toe niet. Hier is mogelijk sprake van een meningsverschil met het kabinet. Het kabinet wil ook Nederlandse investeringen in het buitenland subsidiëren. Dat betekent tot nu toe dat het verplaatsen van werkgelegenheid naar lage lonenlanden wordt gesubsidieerd. Als ondernemers arbeid verplaatsen dan is dat hun zaak. Vaak is het nodig om in de markt te blijven. Dat willen wij niet tegenhouden. Maar het subsidiëren van het verplaatsen van werkgelegenheid naar lage lonenlanden vinden wij absurd. Ondernemers vinden dat ook, maar incasseren graag de subsidie! Als het kabinet toch buitenlandse investeringen in aanmerking wil laten komen, dan moeten het investeringen zijn die juist groei in Nederland veroorzaken.

Eén loket
Verder wil de VVD echt één loket voor ondernemers. Het kabinet wil ook één loket, maar dan per ministerie. Dat kan toch niet waar zijn. Wij willen een einde aan de verkokering. Laat EZ, LNV, BUZA, Financiën en OC&W nu eens echt samenwerken. Wat betreft de VVD hoort het ondernemersloket bij EZ.

Het mes in de bureaucratie en de kosten: één uitvoeringsorganisatie SenterNovem, EVD, Octrooicentum, Syntens, Kamers van Koophandel en nog een aantal andere organisaties gaan meer samenwerken in 'frontoffices' en 'ondernemerspleinen'.De VVD waardeert dat, maar het gaat ons lang niet ver genoeg en is te vrijblijvend. Wij willen nu echt bezien of één uitvoeringsorganisatie mogelijk is. De bewindslieden moeten wat ons betreft binnen een half jaar komen met voorstellen voor één organisatie.

Het snoei- en kapmes moeten gehanteerd worden. Dan worden vele miljoenen bespaard.

Het aanbestedingenbeleid van de Nederlandse overheid is een ramp; niet innovatief en anti-MKB. Dat moet veranderen!
Wat ontbreekt zijn voorstellen om de overheid zelf als opdrachtgever te laten bijdragen aan innovatie en groei. De aanbestedingen van de overheid zijn een ramp. Je moet al jaren een vrij groot bedrijf met een bepaalde dienst of product zijn om mee te mogen doen om een opdracht te verwerven. Een nieuw bedrijf of een bestaand bedrijf met iets nieuws is bij voorbaat uitgeschakeld. Bovendien maakt de 'aanbestedingspapierberg' het vaak onmogelijk voor MKB-ers, jonge en innovatieve bedrijven, om mee te doen. In de Verenigde Staten is geregeld dat een deel van de overheidsopdrachten naar het MKB gaat. Dat wil de VVD ook. De VVD wil dat naast het grote bedrijf ook het MKB mee kan doen. Wij vragen een voorstel vergelijkbaar met de overheidswerkwijze van de Verenigde Staten, waarbij een verplicht percentage overheidsopdrachten naar het MKB gaat. Daarmee wordt voorkomen dat uit gemakzucht alle opdrachten naar enkele grote ondernemingen gaan, vaak de vaste leveranciers sinds jaren. Tevens willen wij overheidsaanbestedingen die innovatie aanmoedigen. Dus ook de overheid als 'launching customer'. Natuurlijk moeten wij voorzichtig zijn met elke euro die wij uitgeven. Maar af en toe een bewust genomen beperkt risico bij het aanbesteden, met naast de kans op falen de kans op geweldige nieuwe ontwikkelingen in ons bedrijfsleven, is nodig. Een subsidie, premie of garantie leidt ook niet bij voorbaat tot succes.

De grensregio's; eerlijk speelveld, dus subsidies als buurlanden dat ook doen
Het kabinet wil geen regeling meer voor de grensregio's. De VVD vindt die keuze in principe juist, net zo juist als het niet structureel steunen van een bepaalde industrie. Maar het kabinet wil de regeling voor de scheepsbouw continueren en daar zijn wij het mee eens, omdat andere EU-landen hun scheepsbouw steunen. Als wij het niet doen, niet met 'gelijke munt terug-betalen', is er géén eerlijk speelveld voor onze scheepswerven en zullen zij het onderspit delven. Datzelfde geldt ook voor de grensregio's in Noord-Nederland, Twente en Zuid-Nederland. Als de buurlanden daar wel investeringen blijven steunen dan moeten wij het ook doen. Wij willen dus in EU-verband de subsidieregelingen voor sectoren en regio's afschaffen, maar als dat niet lukt dan mogen wij onze sectoren en regio's niet in de kou laten staan.

Aandacht voor detailhandel en ambachten
Dit zijn sectoren met veel kleine bedrijven. Bedrijven die deels nog over de digitale drempel moeten worden geholpen. De laatste jaren is met behulp van de overheid een programma voor deze bedrijven ontwikkeld met de naam 'over de digitale drempel'. Het is een succes en MKB Nederland wil samen met een kleine 40 branches de komende vijf jaar dit programma verder ontwikkelen en aanbieden. De VVD pleit er voor dit programma te steunen, het gaat om 9 miljoen euro en veel kleine bedrijven kunnen daardoor fit worden voor de digitale toekomst.

Conclusie

* Mede door initiatief van de VVD worden alle regelingen van Economische Zaken herzien.
* Wij zijn tegen structurele steun, maar voor hulp aan starters, harde groeiers en innovatie.
* De VVD wil een beperkt aantal regelingen waarbij weinig aan de strijkstok blijft hangen.
* Wij gaan voor de belangen van ons bedrijfsleven, voor tijdelijke hulp aan kansrijke bedrijven, waaronder ook kleine en jonge ondernemingen.

26 oktober 2005

Charlie Aptroot: c.aptroot@tweedekamer.nl