Time : 9:57:20 AM
Date : Thursday, October 27, 2005
Sender Name: Cera

5 jonge ingenieurs bekroond voor sociaal en maatschappelijk engagement Laureaten van de Cera Award 2005 bekend

Brussel/Leuven, 25/10/2005 - Vijf pas afgestudeerde industrieel ingenieurs worden op 25 oktober beloond met de Cera Award 2005 omwille van hun sociaal engagement. De laureaten zijn Koen De Smet en Robby Suy (KaHo Sint-Lieven Gent), Ruben Putman (Hogeschool West-Vlaanderen), Johan Jame en Karel Kellens (Katholieke Hogeschool Limburg). Een onafhankelijke jury beoordeelde dat ze met hun technische kennis, hun grote creativiteit en hun sociaal engagement een erg waardevolle poging ondernamen om een oplossing te vinden voor een technologisch probleem binnen een sociale organisatie.

Sociale organisaties worden geconfronteerd met een hele resem aan technologische uitdagingen maar beschikken vaak niet over de knowhow en de middelen om die vernieuwingen in hun organisatie waar te maken. Cera creëerde in 2002 een hefboom om hen alvast op weg te helpen: de Cera Award. Na enkele jaren blijkt de nood van sociale organisaties nog steeds erg groot. Reden genoeg voor Cera om te blijven investeren in het project en om het draagvlak te vergroten.

De Cera Award is een uniek project met vele doelstellingen. Enerzijds krijgen social-profitorganisaties de kans om een moeilijke technologische hindernis te nemen. Anderzijds wil de Award ingenieursstudenten en hun hogescholen de kans geven meer voeling te ontwikkelen met maatschappelijke en sociale problemen. Tenslotte biedt de Cera Award bedrijven de kans om afgestudeerde industrieel ingenieurs met een professionele en maatschappelijke meerwaarde in dienst te nemen. Deze aanpak maakt dit project waardevol voor alle betrokkenen.

Hogescholen en sociale organisaties werken samen

De Cera Award brengt technologie, social profit en bedrijfswereld dichter bij elkaar. In een eerste fase worden
social-profitorganisaties aangemoedigd om hun technologische vraagstukken en uitdagingen te formuleren. Vervolgens buigen de verschillende hogescholen zich over de technische aspecten van de vele uitdagingen. De haalbare dossiers worden als eindwerk opengesteld voor alle industrieel ingenieursstudenten in Vlaanderen. Ingenieursstudenten die tijdens hun afstudeeropdracht bereid zijn om hun technisch talent te koppelen aan inzet voor een concreet project in een social-profitorganisatie, maken vervolgens kans op de Cera Award.

Ingenieur ontwikkelt bijkomende vaardigheden

De sociale organisaties beschikken na afloop van het project over een duurzame oplossing voor hun technisch obstakel. Zonder dit project zouden ze niet tot die oplossing zijn gekomen, omwille van de hoge kostprijs van de commerciële bureaus.

Maar ook de student bouwt zijn vaardigheden uit. Een project realiseren in de social-profitsector vergt immers heel wat kennis en kwaliteiten. Bovendien bewezen de betrokken studenten dat ze meer dan alleen op technisch vlak uit de voeten kunnen. De studenten schaafden aan hun communicatieve vaardigheden en werden door hun werkomgeving geprikkeld om met een open en dynamische geest het technologische probleem in de sociale sector aan te pakken.

Van de ingenieursstudenten werd een volledig engagement verwacht. Ze dienden voorafgaand op hun project stage te lopen bij de betrokken organisatie. Van september 2004 tot juni 2005 onderzochten de studenten vervolgens alle facetten, werkten ze voorstellen uit en realiseerden ze het project. De studenten beschreven de technische uitwerking als eindwerk en studeerden met het project af.

De studenten die met hun eindwerk in een social-profitorganisatie in het academiejaar 2004-2005 afstudeerden en erin slaagden het project met gunstig gevolg voor de Cera Award-jury in oktober 2005 te verdedigen, kregen de Cera Award. Een geslaagd eindwerk was een voorwaarde, een sterke sociale betrokkenheid alsook goede communicatieve vaardigheden waren de belangrijkste bijkomende evaluatiecriteria.

Opleidingscheque met meerwaarde

Koen De Smet en Robby Suy (beiden KaHo Sint-Lieven Gent), Ruben Putman (Hogeschool West-Vlaanderen), Johan Jame en Karel Kellens (beiden Katholieke Hogeschool Limburg) slaagden in al deze opdrachten en worden op 25 oktober beloond met een Cera Award 2005. De Award is voor de afgestudeerde industrieel ingenieurs een sterke troef op hun CV. Met de steun van de Vlaamse Ingenieurskamer wordt iedere winnaar bovendien beloond met een opleidingscheque van 500 euro. Ook de hogescholen worden financieel beloond voor hun inspanningen en engagement. Een korte beschrijving van de bekroonde projecten vindt u op de volgende bladzijde.

Menselijk kapitaal voor het bedrijfsleven

Tenslotte wint ook het bedrijfsleven bij dit project. Afgestudeerde Cera Award-winnaars zijn een belangrijke troef voor een professionele organisatie. Meer dan ooit is immers duidelijk dat het welslagen van een onderneming vooral afhankelijk is van het menselijk kapitaal. Bedrijven met een gefundeerd ondernemerschap spenderen dan ook heel wat aandacht aan het opbouwen en behouden van hun waardevolle professionals.

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen kunnen in hun zoektocht naar talentvolle ingenieurs de Cera Award als één van de selectiecriteria bij aanwerving hanteren. De Cera Award geeft het maatschappelijk engagement weer van de afgestudeerde. Deze ingenieurs kunnen net daarom de steunpunten worden voor de continuïteit van een bestaand stakeholder management in het bedrijf. Tenslotte kunnen industrieel ingenieurs, met een Cera Award op zak, omwille van hun sociaal-maatschappelijke capaciteiten helpen om het stakeholder management in de bedrijfscultuur te integreren.

Uitreiking

De uitreiking van de Cera Awards 2005 zal gebeuren op 25 oktober 2005 om 20u30 in de KBC-gebouwen (Havenlaan 2) in Brussel.

De overhandiging gebeurt door de heer Matthieu Vanhove, directeur en lid van het Managementcomité van Cera en de heer Wim de Wit, erevoorzitter van de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK).

Hecht netwerk van partners

De Cera Award is een project van Cera. Cera ondersteunt maatschappelijke projecten die voldoen aan de reële noden van haar vennoten en de gemeenschap. Samen met Cera participeren alle Vlaamse hogescholen met een opleiding industrieel ingenieur in de Cera Award. De specialisaties verschillen van hogeschool tot hogeschool.

De eerste editie van de Cera Award werd eind 2002 afgerond met de bekroning van vijf laureaten. Het enthousiasme en het gecreëerde draagvlak bleek zo groot dat het project snel uitbreiding vond. Dit jaar worden in Vlaanderen voor de vierde keer en in Wallonië voor de tweede keer laureaten aangewezen.

De Vlaamse ingenieurskamer vzw en de Association des directeurs d'Institut Supérieur Industriel steunen het project en vervullen een brugfunctie tussen Cera en de individuele hogescholen.

Toekomst: draagvlak verbreden bij onderwijsinstellingen

Cera krijgt voortaan ook de steun van de Roger Van Overstraeten Society. Met hun steun zullen vanaf 2007 voor het eerst studenten burgerlijk ingenieur kunnen meedingen naar de Cera Award. Ook de Katholieke Universiteit Leuven, de Universiteit Gent en de Vlaamse Universiteit Brussel zijn in dat kader - samen met de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging - partner geworden van het project.

Bekroonde studenten
De vijf afgestudeerde industrieel ingenieurs die werden bekroond met de Cera Award leverden het voorbije academiejaar (2004-2005) een eindwerk af in vier sociale organisaties.

De winnaars en hun projecten:


- Johan Jame (Kinrooi) en Karel Kellens (Maasmechelen):

Hogeschool:Katholieke Hogeschool Limburg
Social-profitorganisatie: Herstelwerkplaats Klimop West-Limburg vzw Project: Ontwikkeling van een meetsysteem voor energieverbruik van tweedehands koelkasten

Omschrijving: Klimop wil, met het oog op een leefbaar milieu voor iedereen, maximaal producthergebruik stimuleren en realiseren. De organisatie wil daartoe afgedankte goederen inzamelen, uitsorteren, herstellen, en verkopen. Dat gebeurt door mensen die te weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt. De organisatie wil het energieverbruik en het temperatuurverloop testen van afgedankte koelkasten en in een latere fase de meest energieverslindende toestellen eruit filteren. Johan Jame en Karel Kellens zetten een meetsysteem op en gingen na welke sensoren geschikt en betaalbaar zijn. De studenten schreven een gebruiksvriendelijke interface voor de werknemers zodat die op een eenvoudige manier zelf een test kunnen opstarten, resultaten weergeven of afdrukken. Ze studeerden af met de thesis: "Mobiel data-acquisitiesysteem in LabView".


- Robby Suy (Sinaai):

Hogeschool:Katholieke Hogeschool Sint-Lieven
Social-profitorganisatie: Dominiek Savio Instituut vzw Project: Analyse en verbetering van een energiebeheersysteem in een dienstencentrum

Omschrijving: Het dienstencentrum Dominiek Savio bestaat voor personen met een lichamelijke handicap, eventueel in combinatie met een mentale, auditieve of visuele handicap. Het instituut bestaat uit een kinderdagverblijf, een school voor buitengewoon onderwijs, een dagcentrum en een tehuis voor volwassenen. Het instituut wordt van stroom voorzien door 4 hoogspanningstransformatoren die in netwerk met elkaar verbonden zijn. De facturatie gebeurt op basis van het maximum kwartuurvermogen dat geregistreerd wordt gedurende een maand. Robby Suy zocht naar een aanpak die de kostprijs van het stroomverbruik verminderde. Hij analyseerde de installaties en het verbruiksprofiel door metingen van het kwartuurvermogen uit te voeren, ontwikkelde een nieuwe meetinstallatie en stelde maatregelen voor om de kostprijs te doen dalen. Robby hield nadrukkelijk rekening met het feit dat eventuele investeringen dienden terugverdiend te worden.


- Ruben Putman (Kortrijk):

Hogeschool:Hogeschool West-Vlaanderen
Social-profitorganisatie: Jongerenzorg Zuid West-Vlaanderen vzw Project: Diepgaande warmtestudie met het oog op optimalisering van energieverbruik in begeleidingstehuis

Omschrijving: Jongerenzorg Zuid West-Vlaanderen wil een gespecialiseerde en integrale begeleiding bieden aan jongeren in problematische opvoedingssituaties en hun gezinnen. Het centrum kan tijdelijke huisvesting bieden, de jongeren helpen bij het zelfstandig wonen of zorgen voor dagopvang in één van de dagcentra. Het begeleidingstehuis wou het energieverbruik van verwarming en sanitair optimaliseren. Ruben Putman voerde eerst een onderbouwde warmtestudie uit. Hij maakte metingen en analyses van het huidig energierendement, formuleerde mogelijke verbeteringen en alternatieve oplossingen en bestudeerde ten slotte het beoogde rendement en de financiële haalbaarheid van de verbeteringsvoorstellen.


- Koen De Smet (Sint-Niklaas):

Hogeschool:Katholieke Hogeschool Sint-Lieven
Social-profitorganisatie: Antwerpen Cultuurstad
Project: Studie, uitwerking en implementatie van een opslag-, lees- en detectiesysteem voor socio-culturele informatie

Omschrijving: Antwerpen Cultuurstad is de culturele organisatie van de stad Antwerpen. De afdeling adviseert en organiseert het cultuurbeleid van de stad, en verzorgt ook de promotie en de communicatie errond. Antwerpen Cultuurstad wil een zogenaamde 'cultuurkaart' invoeren, een elektronisch medium waarmee mensen kortingen kunnen ontvangen bij theaterbezoek, in musea, ... Mensen die recht hebben op zo'n korting (zoals studenten, senioren, kansarmen, ...) ontvangen die dan automatisch bij het inlezen van de kaart. Zo wordt cultuur toegankelijker voor allerlei bevolkingsgroepen. Koen De Smet onderzocht de mogelijkheden en overlegde met verschillende culturele instellingen. Hij ontwikkelde een informatiesysteem op de kaart zelf, dat alle gegevens bevat, en werkte anderzijds een detectiesysteem uit, dat in alle meewerkende instellingen kan worden geïnstalleerd. Hij studeerde af met de thesis: "Studie, uitwerking en implementatie van een prototype voor opslag-, lees- en detectiesysteem voor socio-culturele informatie".

Voor meer informatie of foto's omtrent dit persbericht kan u steeds contact opnemen met:
Hilde Talloen - Persverantwoordelijke Cera - T: 016/27.96.79 - hilde.talloen@cera.be
Steven Roeland - Link Inc (Communicatie-adviesbureau voor de Cera Award) T: 03/232 93 42 - steven.roeland@linkinc.be Voor meer informatie kan u steeds terecht op de website http://www.cera.be (rubriek: 'Projecten')

URL: http://www.cera.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL