Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland geeft 5 miljoen voor onderwijs Pakistan

Ministerie van Buitenlandse ZakenPersbericht

27 oktober 2005

MINBZ: Nederland geeft 5 miljoen euro voor onderwijs in Pakistan

Om het onderwijs voor kinderen in Pakistan weer van de grond te tillen, heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat heeft zij woensdagavond bekend gemaakt tijdens de benefiet-hockeywedstrijd in Rotterdam, vanwaar ook de speciale tv-uitzending kwam voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan begin deze maand.

Met de aardbeving zijn zo'n 8.000 openbare scholen vernield of onbruikbaar geworden, waardoor de kinderen niet langer naar school toe kunnen gaan. Van Ardenne: "Het is belangrijk dat deze kinderen weer in een dagelijkse routine komen en dat zij met leeftijdgenoten in een beschermde omgeving ervaringen uit kunnen wisselen." Nederland helpt met deze bijdrage om in het getroffen gebied alle kinderen zo snel mogelijk weer naar school te kunnen laten gaan. Unicef is de trekker van de uitvoering van de onderwijsprogramma's, waarmee straks weer 11.000 scholen moeten kunnen functioneren, 890.000 kinderen weer naar school kunnen en 27.000 leerkrachten getraind kunnen worden in hoe om te gaan met traumaverwerking.

Met deze extra 5 miljoen euro voor onderwijs heeft Nederland in totaal 22 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulpverlening in Pakistan.