Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 27

OKTOBER 2005

In 2005 al 4,6 miljoen euro Vlaamse administratieve vereenvoudiging

De Vlaamse overheid zorgde het voorbije kwartaal voor een netto vermindering van de administratieve lasten ter waarde van meer dan 612.000 euro. In totaal is in 2005 een lastenvermindering van al meer dan 4,6 miljoen euro gerealiseerd.

Op een 'internet-dashboard' presenteert Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois vandaag de nieuwe kwartaalcijfers over de administratieve lastenverlaging en de kwaliteitsverbetering van de Vlaamse regelgeving. Sinds april geeft de website www.vlaanderen.be/wetsmatiging via een overzichtelijk dashboard een stand van zaken over de strijd tegen overbodige regelgeving en administratieve lasten. Sinds eind juli staan op het dashboard ook cijfers omtrent de omzetting van Europese regelgeving.

Het dashboard van minister Bourgeois heeft vier meters: een meter voor de gerealiseerde besparingen dankzij de lastenverlaging, een voor de kwaliteit van de Vlaamse regelgeving, een voor het aantal gerealiseerde vereenvoudigingsprojecten en een voor de omzetting van de Europese regelgeving.

Kwaliteit van wetgeving stijgt
De kwaliteit van de Vlaamse regelgevingsdossiers is het voorbije kwartaal weer opmerkelijk gestegen. Een dossier wordt van goede kwaliteit beoordeeld wanneer het voldoet aan de kwaliteitsnormen op legistiek vlak, inzake taaladvies en op het vlak van de reguleringsimpactanalyse (RIA) die elk regeringslid verplicht om de doelstellingen en de mogelijke effecten van de nieuwe regels voorafgaand grondig na te gaan. Tijdens het eerste kwartaal van 2005 was 51% van de regelgevingsdossiers in orde, het tweede kwartaal is dat gestegen tot 67% en het voorbije kwartaal was 75,7% van de dossiers van een goede kwaliteit.

Vier projecten gerealiseerd
Van de 104 projecten in het dit voorjaar voorgestelde actieplan zijn er inmiddels 7 geheel afgerond. Zo werden recentelijk enkele subsidieaanvraagprocedures bij de administratie Gezin en maatschappelijk Welzijn vereenvoudigd. Ook werd de webstek Ouderenzorg geherstructureerd en werden de hierop online aangeboden formulieren gescreend en vereenvoudigd, waaronder het formulier voor de berekening van programmatiecijfers voor rusthuizen en serviceflats. Meer informatie over de afgewerkte projecten vindt u op
www.vlaanderen.be/wetsmatiging.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be