Gemeente Rotterdam


---
Nr. 177
27 oktober 2005

Van 550 zones naar 312 ritten

Meer ritten voor reizigers Vervoer op Maat

Rotterdammers die gebruik maken van aangepast vervoer kunnen voortaan vaker reizen. Per jaar mogen ze 312 ritten maken met Vervoer op Maat (VoM), wat neerkomt op gemiddeld drie retourritten per week per persoon. Nieuw is dat ook Rotterdammers van vijfenzeventig jaar en ouder na 20.00 uur 's avonds gebruik kunnen maken van Vervoer op Maat. Ook wordt het roze strippenkaarttarief weer berekend voor vijfenzestigplussers die gebruik maken van VoM. Het College heeft deze principebesluiten genomen naar aanleiding van een motie die eerder dit jaar door de Raad is aangenomen.

Meer retourritten mogelijk
Klanten van VoM konden sinds januari 2005 maximaal 550 zones per jaar maken tegen het blauwe strippenkaarttarief. Gemiddeld reizen VoM klanten twee zones per keer, oftewel 275 ritten per jaar. Met de verruiming naar 312 ritten kan de reiziger van VoM, ongeacht de afstand die hij of zij wil afleggen in het Rotterdamse VoM gebied, gemiddeld drie keer per week een retourrit maken. Klanten die voor hun sociale contacten veel zones moesten reizen, zijn dan minder snel door hun aantal ritten heen. Wethouder Bolsius: "Zo kunnen gebruikers van VoM hun broodnodige sociale contacten blijven onderhouden, wat juist voor deze groep zo belangrijk is. Belangrijk is ook dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de tarieven voor vijfenzestigplussers in het openbaar vervoer en het VoM. De roze strippenkaart geldt dus ook voor VoM klanten van vijfenzestig jaar en ouder."

VoM voor vijfenzeventig-plussers
Veel ouderen geven aan bang te zijn om in de avonduren met het openbaar vervoer te reizen. Om deze ouderen tegemoet te komen, heeft het College besloten dat alle mensen van vijfenzeventig jaar en ouder die na 20.00 uur 's avonds niet meer met het openbaar vervoer willen reizen, voortaan ook gebruik maken van VoM. Ook zij mogen maximaal 312 ritten per jaar maken tegen het roze strippenkaarttarief.

Tweede VoM pas
Gehandicapten die volledig en uitsluitend aangewezen zijn op VoM, kunnen in uitzonderlijke gevallen een tweede VoM pas krijgen voor het maken van extra ritten. Het gaat om mensen die geen andere keuze hebben en die vanwege hun ziekte of handicap nooit met het openbaar vervoer kunnen reizen. Wel moeten ze aantonen dat ze niet genoeg hebben aan 312 ritten voor het hele jaar. Ook mensen met een partner die langdurig in een ziekenhuis verblijven of opgenomen zijn in een verpleeg of verzorgingstehuis, krijgen voortaan extra ritten om hun partner te kunnen bezoeken.

Tegemoetkoming voor buitenwagen
Het College heeft ook besloten om mensen die geen gebruik willen maken van VoM, een tegemoetkoming te geven in het kader van het persoonsgebonden budget. Ze moeten wel voor vijf jaar afzien van VoM. Met deze tegemoetkoming kunnen ze een buitenwagen aanschaffen of de eigen auto laten aanpassen. Dit bedrag kan oplopen van E 4.500 tot E 6.800.

Invoering van het principebesluit
Het College gaat het principebesluit eerst voorleggen aan het Cliëntenpanel van Voorzieningen Gehandicapten en het Rotterdams adviesplatform voor gehandicapten (Agenda 22). De Raad krijgt vervolgens het voorstel om de Verordening voorzieningen gehandicapten aan te passen.

noot voor de redactie/