Den Haag, 27 oktober 2005

PvdA projectgroep wil Goed wonen, voor iedereen, van iedereen

De PvdA projectgroep Wonen presenteert het rapport Goed wonen: voor iedereen, van iedereen . De projectgroep concludeert dat de problemen op de woningmarkt zodanig zijn dat de PvdA moet inzetten op fundamentele veranderingen op verschillende terreinen van die woningmarkt. Zo wil de projectgroep een andere rol van de overheid. Scherpere kaders voor de markt en daarop opererende partijen zoals corporaties en projectontwikkelaars. Contraproductief overheidsbeleid dat de woningnood en stijgende woonlasten vergroot, moet opgeruimd worden. Om de problemen op de woningmarkt op basis van het sociaal-democratisch gedachtegoed op te lossen doet de werkgroep een groot aantal aanbevelingen.

De projectgroep Wonen pleit er onder andere voor huursubsidie en hypotheekrenteaftrek om te vormen naar gefiscaliseerde woonlastenondersteuning, afhankelijk van inkomen en samenstelling van het huishouden en voor mensen die een aangepaste woning nodig hebben.

Verder vindt de projectgroep dat de overdrachtsbelasting voor starters moet worden afgeschaft. Op termijn zou de hele overdrachtsbelasting afgeschaft dienen te worden.

Om de woningnood op te lossen moeten er volgens de projectgroep jaarlijks 80.000 tot 100.000 woningen worden gebouwd. Daartoe moet het grondbeleid worden aangepast. Om grondprijsopdrijving tegen te gaan op lange termijn moet de overheid de mogelijkheid krijgen grond te kopen tegen de vervangingswaarde. Pas als de woningnood in een regio is teruggedrongen en er meer betaalbare woningen worden gebouwd voor groepen die nu onvoldoende aan bod komen, kunnen nieuwe sloopprojecten in gang worden gezet.

Dus eerst bouwen en dan slopen. Om aan de sluipende liberalisering van de huurprijzen een eind te maken wil de werkgroep de huurverhoging bij wisseling van huurder beperken.

Het rapport Goed wonen: voor iedereen, van iedereen zal de komende periode dienen als basis voor een brede discussie binnen de Partij van de Arbeid over wonen.

De projectgroep Wonen staat onder leiding van Peter Boelhouwer. Verder bestaat de projectgroep uit Thom Aussems, Ko Blok, Staf Depla, Marja Elsinga, Pieter Hooimeijer, Hans Luiten, Martien kromwijk, Joanneke Krijsen en Margriet Meindertsma.

Het rapport van de projectgroep Wonen maakt deel uit van de rapportenreeks die de PvdA maakt naar aanleiding van het rapport De kaasstolp aan diggelen uit 2002. In dit rapport werden een aantal fundamentele dilemma s genoemd waar de PvdA zich in het kader van haar inhoudelijke vernieuwing over zou moeten buigen.

Voor informatie: Altie Blanken 070 318 2698

PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800