De Unie


27/10/2005
Overheid zelf grootste boosdoener koopkrachtdaling Culemborg, 27 oktober 2005 - De verschillende (semi-)overheden zijn er zelf mede debet aan dat met name middeninkomens ook in 2006 over de gehele linie worden geconfronteerd met een forse koopkrachtdaling. Het energiebedrijf NUON berekent dat huishoudens volgend jaar gemiddeld 135 euro per jaar meer kwijt zijn aan de energierekening. Belangrijkste oorzaak hiervan is de gestegen olieprijs en de door de overheid hieraan gekoppelde gasprijs (inclusief belastingen etc..) en dus elektriciteitsprijzen. Voor een gemiddeld huishouden betekent deze prijsstijging van 135 Euro in 2006 een reële koopkrachtdaling van 0,6% Het kabinet gaat volgend jaar uit van een totaal inflatiecijfer van 1,0%. Met andere woorden: andere producten en diensten mogen nauwelijks in prijs stijgen. Geschiedt dit alsnog dan moeten de Haagse koopkrachtplaatjes naar beneden worden bijgesteld.

Dat dit moet gebeuren staat nu al vast. Neem bijvoorbeeld een andere basisvoorziening: water. Watertarieven klimmen in 2005 en 2006 ongestraft opnieuw ruim boven de inflatie. Rioolrechten (opgelegd door gemeenten) stijgen met 6 % en de ingezetenen-omslag van de waterschappen met zelfs 12 %. Daarnaast worden bepaalde huishoudens met middeninkomens (vooral met studerende kinderen) door het nieuwe ziektekostenstelsel ook geconfronteerd met een netto-koopkrachtdaling.

Unie-voorzitter Jacques Teuwen:âMet al deze nieuwe tegenvallers wordt de roep om hogere looneisen, vooral voor modaal-plus, steeds groter. De Tweede Kamer moet nu ook bij Financiën de nieuwe tegenvaller voor de huishoudens voor 1 januari 2006 in het netto traject repareren. Dat mag niet in het bruto-traject gebeuren omdat consumenten daar door de progressieve belastingen niets van terugvinden in hun portemonnee. De afgelopen jaren hebben oa. door het bruto-netto traject middeninkomens al 4% aan netto-koopkracht extra ingeleverd. Een stille nivellering dus.â

Voor verdere informatie
Jacques Teuwen - 06 - 52.52.20.40