KNMG

Het Hoog persoonlijk kilometerbudget

Argonaut Advies voert in opdracht van het ministerie van VWS de indicatiestelling uit voor de aanvragen voor een hoog persoonlijk kilometer budget. Tot voor kort was er onduidelijkheid over de interpretatie van de KNMG-richtlijnen. Na overleg met VWS en Argonaut is de procedure aangepast.

Iedereen die door medische en/of ergonomische beperkingen niet in staat is om met de trein te reizen kan in aanmerking komen voor een verhoogd persoonlijk kilometer budget (PKB). Hiermee kan men met de taxi buiten de regio reizen. Om tot een indicatie voor een verhoogd PKB te komen moest de verzoeker zijn/ haar medisch dossier meesturen. Hiertegen heeft de KNMG bezwaar gemaakt omdat deze gegevensverstrekking niet proportioneel is. In 2004 is hierover in MC 30/31 een bericht verschenen.

De procedure is nu als volgt gewijzigd: bij het aanvraagformulier voor een Hoog PKB is een medisch vragenformulier opgenomen. Dit formulier moet de patiënt invullen en, indien mogelijk, voorzien van ondersteunende medische informatie. Deze informatie kan de behandelend arts leveren. In dat geval zal de arts aan de hand van het ingevulde formulier bepalen welke objectieve medische gegevens relevant zijn ter ondersteuning van de aanvraag. Aanvragers die het formulier niet kunnen of willen voorzien van aanvullende medische gegevens worden voor een indicatie opgeroepen. Dus ook wanneer de arts van mening is dat u geen ondersteunende gegevens kunt of wilt leveren, wordt de patiënt opgeroepen voor een face-to-face indicatie door Argonaut.

Voor meer vragen kunt u contact opnemen met mr D.Y.A. van Meersbergen, via e-mail d.van.meersbergen@fed.knmg.nl of via tel. 030-2823765.

Laatst gewijzigd: 21-10-2005