Verbond van Verzekeraars

Consument kan betere financiële planning maken.Uniform Pensioenoverzicht maakt verschillende pensioenoverzichten vergelijkbaar.

Vanaf 1 januari 2007 maakt het Uniform Pensioenoverzicht de verschillende pensioenoverzichten voor de consument onderling vergelijkbaar. In het Uniform Pensioenoverzicht worden de uitkeringen bij pensionering, overlijden en arbeidsongeschiktheid eenduidig gepresenteerd. Handig voor iemand die in de toekomst van baan wisselt. Door de pensioenoverzichten naast elkaar te leggen kunnen de bedragen uit de verschillende pensioenoverzichten en zelfs die van een eventuele partner bij elkaar worden opgeteld.

Minister De Geus, aan wie het eerste uniform pensioenoverzicht op naam is overhandigd, toonde zich zeer verheugd over het verbeterde inzicht dat de consument hiermee in zijn persoonlijke pensioensituatie krijgt. "Met dit voorbeeld-overzicht worden pensioendeelnemers in staat gesteld zich snel een beeld te vormen van hun inkomen na hun vijfenzestigste. Het is ook een goed hulpmiddel bij het maken van verantwoorde keuzes op het gebied van het pensioen."

In het bijzijn van de minister is door het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen bovendien een convenant gesloten. Hierin spreken de koepelorganisaties af zich in te spannen om hun leden het Uniform Pensioenoverzicht te laten invoeren.

De afgelopen jaren is door pensioenuitvoerders veel aandacht besteed aan het vergroten van het pensioenbewustzijn en het verbeteren van de communicatie rond het onderwerp pensioen. De Consumentenbond staat door onderzoek, persberichten en campagnes al jaren op de bres voor duidelijke pensioencommunicatie. In de nieuwe Pensioenwet wordt deze maatschap-pelijke trend vertaald in de nodige
communicatievoorschriften. Dit alles leidde er in 2003 toe dat de koepels Verbond, VB en Opf de handen ineen hebben geslagen om samen een Uniform Pensioenoverzicht te ontwikkelen. Verzekeraars en pensioenfondsen hebben een jaar de tijd om het Uniform Pensioenoverzicht, dat uitvoerig onder consumenten is getest, in hun organisatie te implementeren.

26 oktober 2005

---