Zorgverzekeraars Nederland


Zeist/ Hilversum, 26 oktober 2005

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Astmacentrum Davos en Zorgverzekeraars Nederland

Toekomst hooggebergtebehandeling in Astmacentrum Davos verzekerd

In het bijzijn van Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben gisteren in Den Haag het Astmacentrum Davos en voorzitter H. Wiegel namens Zorgverzekeraars Nederland een convenant getekend. Hiermee is de behandeling van Nederlandse patiënten met zeer ernstig astma voor een periode van drie jaar gegarandeerd. Door een kostenreductie van 25% biedt het astmacentrum in Zwitserland een behandeling die op hetzelfde prijsniveau ligt als behandeling in andere astmacentra in Nederland. De ondertekening van het convenant geeft het Astmacentrum Davos ook ruimte om zorginhoudelijke vernieuwing door te voeren. Zowel het ministerie van VWS als de zorgverzekeraars benadrukten bij de ondertekening het belang van een nieuwe toekomst voor hooggebergtebehandeling.

Door de verhuizing begin dit jaar naar een nieuwe locatie en het uitbesteden van diensten realiseerde het Astmacentrum Davos een forse kostenreductie (25%). Verder ontwikkelt het astmacentrum initiatieven op het terrein van de zorgvernieuwing door intensieve samenwerking met behandelcentrum Heideheuvel in Hilversum en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Gezamenlijk is bijvoorbeeld een astmateam opgericht waarbinnen overleg plaatsvindt over diagnostiek en de meest geschikte behandeling voor individuele patiënten. In samenwerking met de Duitse Hooggebergtekliniek is het Europees Astma en allergie Centrum Davos opgericht dat zich richt op wetenschappelijk onderzoek, kwaliteitsverbetering en een aanbod voor hooggebergtebehandeling op Europees niveau.

Tijdens de bijeenkomst op het ministerie bevestigden de aanwezigen het belang van hooggebergtebehandeling. Minister Hoogervorst: "Het Astmacentrum Davos heeft een roemruchte geschiedenis waar veel emotie achter zit, ook voor de patiëntenvereniging. Als het dan anders moet, is dat voor alle betrokkenen erg moeilijk. Des te meer waardering heb ik voor alle partijen die snel een constructieve oplossing hebben gevonden. Ik vind het geweldig dat het astmacentrum zelf op deze manier verbeteringen heeft kunnen doorvoeren." Namens de Zorgverzekeraars Nederland zei de heer Wiegel: "Doorgaan op dezelfde weg was niet meer mogelijk. Belangrijke veranderingen hebben plaatsgevonden en dankzij een grote, gezamenlijke inzet kunt u nu weer verder met het behandelen van patiënten."
Twee patiënten van het Astmacentrum Davos kregen de gelegenheid hun persoonlijke belang van hooggebergtebehandeling te benadrukken. Margreet van Roest, die begin dit jaar op de volwassenenafdeling verbleef, zei: "Door mijn opname in Davos heb ik mijn toekomst weer terug en ik hoop dat het astmacentrum ook een lange en gezonde toekomst heeft". Nienke Sliedrecht die enkele maanden op de jongerenafdeling verbleef beaamde dit: "De nieuwe kliniek is levendiger, heeft meer kleur en is beter ingedeeld. De sfeer is veel prettiger. En het allerbelangrijkste is: ze leren je omgaan met astma en ik ben nu van mijn problemen af. Daarom is het zo belangrijk dat je naar Davos kunt als het nodig is."

Het convenant tussen Zorgverzekeraars Nederland en het Astmacentrum Davos heeft een looptijd van drie jaar (2005-2007). Hierna vindt opnieuw overleg plaats over verlenging. Astmacentrum Davos zal in samenwerking met de andere Nederlandse astmacentra vanaf 2006 zogenoemde DBC's invoeren; het nieuwe bekostigingssysteem voor ziekenhuiszorg. Daarnaast werkt het Astmacentrum Davos samen met Heideheuvel aan de totstandkoming van 'klinische paden' voor de behandeling van ernstig astma. Deze uitgebreide beschrijvingen van de behandeling maken voortdurende kwaliteitsverbetering en de ontwikkeling van DBC's mogelijk.

De geschiedenis van het Astmacentrum Davos gaat terug tot 1897 toen voor het eerst patiënten met tuberculose in het Nederlandsch Sanatorium in Davos werden behandeld. Over haar lange en soms turbulente geschiedenis maakte het Astmacentrum Davos een tentoonstelling op cd-rom die tijdens de bijeenkomst aan minister Hoogervorst en de heer Wiegel is aangeboden. Deze reis door de tijd via cd-rom is beschikbaar voor iedereen die hier belangstelling voor heeft.