Lichttherapie effectiever dan medicijnen

Medilux bv

Lichttherapie is sinds jaar en dag de primaire behandeling van winterdepressie en de mildere variant winterblues. Omdat de laatste jaren steeds meer bekend wordt over het ontstaan en verloop van deze seizoengebonden stemmingsstoornis, wint de behandeling met intensief licht snel terrein. Naast de methode waar krachtige lichtboxen worden gebruikt, is de zogenaamde dageraadsimulator of lichtwekker eveneens effectief. Voordeel hierbij is dat de behandeling gewoon thuis tijdens de slaap plaatsvindt en volledig vrij is van bijverschijnselen. Uit onderzoek van de Universiteit van San Diego, California, blijkt lichttherapie ook bij andere vormen van depressie effectief. Met name bij de gewone, niet seizoengebonden depressie kan lichttherapie met succes worden ingezet wanneer medicatie slecht wordt verdragen en tot veel bijverschijnselen leidt. Ook de combinatie van lichttherapie met slaapdeprivatie, een methode waarbij patiënten gedurende de nacht wakker worden gehouden, blijkt in veel gevallen succesvol.

Volgens medisch-technisch adviseur Toine Schoutens van MediluX uit Velserbroek weten veel mensen vaak geen raad met hun seizoensgebonden klachten die zich uiten in somberheid, vermoeidheid, veel slapen en veel eten. Steeds meer huisartsen onderkennen de klachten maar hebben problemen om de patiënten naar de juiste instanties door te sturen terwijl in Nederland vrijwel alle ziekenhuizen en psychiatrische poliklinieken over lichttherapie beschikken. Ook staan steeds meer zorgverzekeraars positief ten opzichte van de mogelijkheid om bij een aanvullende verzekering de aanschaf van een lichttherapie apparaat te vergoeden. Dit komt onder meer omdat het college van zorgverzekeraars reeds in de jaren negentig een advies heeft uitgebracht waarin lichttherapie als een veilige en effectieve behandeling wordt aangemerkt.

Het gebruik van lichttherapie is vrijwel zonder gevaar. Toch kunnen er in zeer zeldzame gevallen bij onjuist gebruik problemen ontstaan. Zo kunnen mensen met ernstige oogziekten meestal geen gebruik maken van lichttherapie en patiënten met een manisch depressieve stoornis kunnen soms overactief worden. Daarnaast kan lichttherapie niet worden gecombineerd met bepaalde medicijnen. Schoutens adviseert mensen dan ook om bij het vermoeden van een winterdepressie eerst de huisarts of specialist om advies te vragen en uitsluitend apparatuur te gebruiken die volgens de wettelijke normen zijn vervaardigd en verkrijgbaar zijn bij medische speciaalzaken en thuiszorgwinkels.

(niet publiceren)

Meer informatie:

Toine Schoutens
Telefoon direct: 06 53565141
MediluX BV
Zadelmakerstraat 28
1991 JE Velserbroek
Tel: 023 5396179
Fax: 023 5387693
Email: schoutens@medilux.com
Website: www.medilux.com