Den Haag, 27 oktober 2005

Vragen van het lid Heemskerk (PvdA) aan de minister van Financiën

over een eigen gedragscode voor beleggingen in vastgoed (vastgoed-cv's en maatschappen)

* Bent u bekend met de berichtgeving omtrent het ontbreken van een eenduidige gedragscode voor beleggingen in vastgoed (vastgoed-cv's en maatschappen)?

* Bent u het met ons eens dat deze berichtgeving nog eens bewijst dat het nuttig kan zijn en dus gewenst is als toezichthouders via de publiciteit signalen en overwegingen richting beleggers, instellingen en de politiek kunnen geven?

* Hoe kunt u de totstandkoming van een eenduidige gedragscode beleggingen in vastgoed (vastgoed-cv's en maatschappen) bevorderen? Kunt u er bij de sector op aandringen dat er per 1 juli 2006 een eenduidige gedragscode gerealiseerd is? Bent u bereid wet- en regelgeving voor te bereiden indien dit niet het geval is?

* Kunt u bevorderen dat de gedragscode transparantieregels bevat betreffende de kwaliteit van taxaties, de onafhankelijkheid van taxateur ten opzichte van makelaars, informatie over de verhuurcontracten per pand of woning, de staat van onderhoud van de panden en de beheerskosten van het fonds? Zo nee, waarom niet?

* Deelt u de mening dat een gedragscode niet vrijblijvend zal kunnen zijn en alom geaccepteerd moet worden voor beleggingsfondsen in vastgoed? Welke sancties zouden er moeten staan op het niet naleven van een nieuwe gedragscode?

* Op basis van welke uitgangspunten is bepaald dat er een vrijstelling geldt voor de Wet toezicht belegginggsinstellingen (Wtb) indien de uitgegeven effecten groter zijn dan EUR 50.000? Bent u bereid dit bedrag verder te verhogen gezien de grote toename van beleggingen in dergelijke effecten, opdat een groter aandeel van deze effecten wél onder toezicht valt?

Financieel Dagblad, FD Vastgoed, Code gewenst , blz. 12, 25 oktober 2005