Gemeente Nieuwegein

Veel belangstelling voor NIEUWEgein GROEN

Bewoners van Batau-Noord voelen zich zeer betrokken bij het groen in hun wijk. Dat blijkt uit de grote belangstelling voor de eerste bijeenkomst over het project NIEUWegein GROEN, op 25 oktober in buurthuis Feniks aan de Nedereindseweg. "Van zo'n opkomst hadden we niet durven dromen", sprak wethouder stadsbeheer Corrie van Rooijen tevreden.

De ruim vijftig bezoekers hadden zich eerder aangemeld als 'ambassadeur' voor NIEUWegein GROEN in hun wijk. Met dat project wil de gemeente het groenbeheer een andere wending geven. Kern van de nieuwe aanpak is dat het beheer plaatsvindt in nauwe samenspraak met de bewoners. "De gemeente wil gebruik maken van uw kennis en betrokkenheid", aldus wethouder Van Rooijen. "Niemand weet immers beter wat er in de wijk speelt dan u als bewoners."

De 'ambassadeurs' vervullen in het project een sleutelrol, zo is de bedoeling. Zij kunnen meedenken en meepraten en oplossingen aandragen die vanuit de bewoners zelf komen.

Pilot
Batau-Noord fungeert als pilot voor NIEUWegein GROEN. De gemeente wil de ervaringen die worden opgedaan later toepassen in andere wijken. Voor Batau-Noord is gekozen omdat bewoners van deze wijk deze zomer in actie kwamen tegen de in hun ogen zeer matige staat van het groen. Een andere aanpak van het groenbeheer in Nieuwegein is nodig omdat het beheer niet meer is bij te benen. Bij de bouw van Nieuwegein is erg veel groen aangelegd. Daardoor is de stad weliswaar erg groen geworden, maar de onderhoudskosten van al die vaak kleinschalige voorzieningen rijzen de pan uit. Ook zijn de wensen van bewoners op groengebied in de loop der jaren veranderd. De gemeente wil daarom zoeken naar andere groenbeheervormen. Via herinrichting van groenvoorzieningen, zelfbeheer en verkopen van 'snippergroen' kan het groene gezicht van Nieuwegein behouden blijven terwijl de kosten binnen de perken blijven. Bewoners, maar ook aannemers en natuurorganisaties, worden nauw betrokken bij die vernieuwing.

Inventarisatie
Dat er veel ergernissen leven in de wijk, was al gebleken uit een inventarisatie. Op basis daarvan presenteerde gemeentelijk projectleider Birgitta Jansen-de Been een top vijf van ergernissen. Aan de hand van de thema's uit de top vijf gingen de ambassadeurs in groepjes gedurende met elkaar in gesprek. "Heel nuttig", vonden de meeste deelnemers de groepsgesprekken. "Maar we waren nog lang niet uitgepraat." De geanimeerde discussies leidden tot een aantal creatieve en bruikbare suggesties. Deze zullen, samen met reacties van andere partijen, worden opgenomen in een document, waarover de ambassadeurs zich in begin december buigen. Vervolgens kunnen ze zich in februari volgend jaar uitspreken over een pakket met voorstellen voor maatregelen. In de tussentijd wordt de ambassadeurs gevraagd hun licht op te steken in de wijk, mee te denken over oplossingen en bijdragen te leveren aan activiteiten. Zo wordt op 19 november een wandeltocht met bewoners door Batau-Noord georganiseerd om de situatie van het groen in ogenschouw te nemen. Verder verschijnt regelmatig een nieuwsbrief over het project.

Veelbelovend
De bezoekers aan de eerste informatieavond waren in het algemeen te spreken over de aanpak. Veelbelovend, vonden ze het dat de gemeente nu echt werk gaat maken van het groenbeheer. Toch was er ook scepsis. "Eerst zien, dan geloven", verwoordde een wijkbewoner E. Platje, zijn twijfel. Maar, voegde hij er meteen aan toe: "We kunnen het niet aan de gemeente alleen overlaten. We zullen als bewoners ook zelf in actie moeten komen."

Kader 1

Top vijf
De top vijf van ergernissen van bewoners van Batau-Noord over het beheer van het groen in hun wijk ziet er als volgt uit: Te weinig en achterstallig onderhoud
Te hoog en overhangend groen
Beschadiging bestrating door opdruk van wortels
Manier van werken van de onderhoudsploegen
Zwerfafval

Overigens heeft het college van B&W geld gereserveerd om beschadiging van de bestrating door wortelopdruk in Batau-Noord te bestrijden, zo maakte wethouder Van Rooijen bekend. Aanstaande dinsdag neemt het College hier formeel een besluit over. Veel bewoners ergeren zich aan onveilige situaties die ontstaan doordat boomwortels de bestrating van zijn plek duwen. Met de extra middelen kan dit probleem nu worden aangepakt.

Kader 2

Suggesties

Op de informatieavond kwamen de ambassadeurs met een aantal suggesties.
· luister naar bewoners en geef gehoor aan hun wensen
· zet vaste ploegen in voor het onderhoud en zorg voor voldoende gekwalificeerd personeel. Zie beter toe op de kwaliteit, stem werkzaamheden beter op elkaar af en breng meer structuur in het onderhoud
· rooi en vervang overlastgevende bomen en pak onveilige situaties meteen aan
· geef als gemeente het goede voorbeeld en beloon goed gedrag
· zorg voor voldoende middelen, anders zal het project NIEUWegein GROEN snel verzanden.

Invoerdatum 27-10-2005