Gemeente Rotterdam


---
Nr. 180
27 oktober 2005

Uitkomst 9e Belevingsmonitor

Lichte stijging waardering voor aanpak Rotterdams College

Bijna vier op de tien Rotterdammers (38%) vindt dat de stad in het afgelopen jaar vooruit is gegaan. Bijna een kwart (23%) vindt dat het achteruit is gegaan met de stad. Zeven op elke tien Rotterdammers merkt iets van de acties van het gemeentebestuur om de stad te verbeteren. Het percentage Rotterdammers dat resultaat van de inspanningen ziet is sinds vorig jaar licht gestegen van 32 naar 34 %. Gevraagd naar veranderingen in de stad noemt ongeveer de helft (49%) een positieve verandering. Minder dan eenderde (30%) noemt een negatieve verandering. Dat blijkt uit de resultaten van de negende en laatste belevingsmonitor in deze collegeperiode. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS).

Door middel van de belevingsmonitor verzamelt het College informatie over de voortgang van het collegebeleid, de waardering voor het beleid en de herkenbaarheid van het College bij Rotterdammers.

Prioriteiten van Rotterdammers
In de top-drie van problemen die het gemeentebestuur in de ogen van de Rotterdammers moet aanpakken komt schoon en heel op straat op de eerste plaats gevolgd door het terugdringen van overlast door jongeren. Op een gedeelde derde plaats staan: terugdringen van illegale en onveilige woonsituaties, veiliger openbaar vervoer en meer werkgelegenheid. Het afgelopen jaar steeg het onderwerp werkgelegenheid op de prioriteitenlijst van de Rotterdammers. Het thema schoon en heel heeft bij alle metingen de ranglijst aangevoerd als de hoogste prioriteit. De waardering voor de aanpak van schoon en heel op straat is sinds de eerste meting gestegen (goed/voldoende van 35(45%). Dat geldt ook voor een veiliger openbaar vervoer (goed/voldoende van 38(42%). Over de aanpak van overlast door jongeren, het terugdringen van illegale en onveilige woonsituaties en de zorg voor meer werkgelegenheid zijn de Rotterdammers nog niet tevreden.

Verplicht Nederlands leren
Naast het beantwoorden van standaardvragen konden de respondenten reageren op enkele actuele stellingen. Er blijkt een opmerkelijk groot draagvlak voor de stelling dat ouders met opgroeiende kinderen die geen Nederlands spreken verplicht Nederlandse les moeten volgen. Ongeveer negen op de tien Rotterdammers is het met deze stelling eens.

Veel bijval is er ook voor de stelling dat veel ouderen en meisjes zich onveilig op straat voelen door intimiderend gedrag van groepen jongeren. Acht van elke tien Rotterdammers (80 %) onderschrijft deze stelling.

En 65+ers met alleen een AOW-uitkering moeten extra financiële steun krijgen van de gemeente Rotterdam, vindt driekwart van de Rotterdammers.

68% van de Rotterdammers is het eens met de stelling dat op Rotterdam Airport overdag meer vliegtuigen mogen landen en opstijgen dan nu, omdat een regionale luchthaven belangrijk is voor de economie.

Door het invoeren van een telefoonnummer voor de hele gemeente verbetert volgens 64% van de Rotterdammers de dienstverlening van de gemeente.

En 63% is van mening dat de gemeente voorlichting moet geven over het aangaan van leningen en de gevolgen van schulden.

Iets meer dan de helft (54%) is het met de stelling eens dat Rotterdammers solidair moeten zijn en professionele opvang van sociaal zwakkeren in de buurt moeten accepteren.

Peiling gemeenteraadsverkiezingen 2006
Omdat dit de laatste meting is van de Belevingsmonitor voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006, is in deze meting gevraagd hoe groot de kans is dat mensen naar de stembus zouden gaan als er morgen gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn. Maar liefst 63% antwoordt dat hij/zij zeker zou gaan stemmen (in 2002 was de opkomst 55.0%). Ook is gevraagd op welke partij de stem zou worden uitgebracht. De uitkomsten zijn vergeleken met de uitkomsten uit de Omnibusenquête van het COS (januari 2005), waarin dezelfde vraag is voorgelegd. Dit levert het volgende beeld op

jan.2005 okt. 2005

Leefbaar Rotterdam 25% (28% (14 zetels)
CDA 9% ( 7% (3 zetels)
VVD 11% ( 7% (3 zetels)
PvdA 31% ( 31% (16 zetels)
SP 6% ( 8% (4 zetels) GroenLinks 6% ( 7% (3 zetels) ChristenUnie/SGP 3% ( 5% (2 zetels)
D66, Stadspartij, de fracties Kok, Smit en overige zouden op basis van deze peiling niet terugkomen in de Raad.

De belevingsmonitor is de uitkomst van een schriftelijke enquête onder 1250 willekeurig geselecteerde Rotterdammers. De enquête is in september gehouden. De respons was deze keer 43%. De resultaten zijn representatief voor de gehele Rotterdamse bevolking van 16 jaar en ouder. De belevingsmonitor is een meting van de herkenning en waardering van de inspanningen van het College. Het is geen beleidseffectrapportage of een voortgangsmonitor, zoals de Veiligheidsindex.

noot voor de redactie/