BP Nederland


BP en Yara sluiten partnership voor het leveren van AdBlue

27-10-2005

Amsterdam, 27 oktober 2005 Met ingang van 19 oktober hebben Yara en energiemaatschappij BP een partnership gesloten voor het leveren van Air1TM, the ultimate AdBlue concept. In eerste instantie gaat het om leveringen van klein verpakkingen (10 en 20 liter), 1000 liter IBC-tanks en bulk, rechtstreeks aan eind gebruikers in het commerciële transport segment. Daarnaast wordt gekeken of er op een aantal truckstops in Nederland tankfaciliteiten geplaatst kunnen worden voor Air1TM. Yara en energiemaatschappij BP hebben als gezamenlijke doelstelling het aandeel zuinige en schonere Euro IV en Euro V motoren in Nederland te vergroten, teneinde het milieu zo veel mogelijk te ontlasten.

De Euro IV en Euro V emissie richtlijnen zijn vastgelegd door de EU en gaan in op 1 oktober 2006, respectievelijk 1 oktober 2009. Vanaf die data mogen enkel nog vrachtwagens verkocht worden met motoren die voldoen aan deze richtlijnen. Met Euro IV wordt de uitstoot van fijnstof met 80% verlaagd. De uitstoot van het schadelijke broeikasgas stikstofoxyde (NOx) wordt met 30% verminderd. Met Euro V wordt de uitstoot van NOx met nog eens 30% verminderd. Om aan deze nieuwe normen te voldoen, hebben de meeste Europese fabrikanten van vrachtwagens gekozen voor de SCR-techniek. Deze bestaat uit een katalysator die gebruik maakt van AdBlue. Vanuit een aparte AdBlue tank op het voertuig wordt continue de juiste hoeveelheid AdBlue aan de katalysator toegevoegd om de uitlaatgassen te reinigen.

Yara werkt op het gebied van AdBlue, onder de naam Air1TM, samen met Brenntag. Door deze unieke samenwerking tussen Yara, de grootste producent van ureum in Europa, en Brenntag, de grootste distributeur van chemicaliën in Europa, staat Air1TM garant voor: top kwaliteit produkt
snelle en betrouwbare levering
een compleet pakket van apparatuur voor opslag en tanken van Air1TM lokale service in geheel Europa.

Deze kwaliteiten van Air1TM staan met het partnership tussen Yara en BP direct ter beschikking van BP en haar afnemers in Nederland.

De doelstellingen van Yara sluiten naadloos aan op die van BP. Zorg voor milieu, veiligheid en gezondheid staat bij de energiemaatschappij hoog in het vaandel. Het bedrijf ontplooit veel activiteiten om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, zoals de ontwikkeling van schonere brandstoffen en gebruik van zonne- en windenergie.

Meer achtergrond over Yara

Yara International was tot begin 2004 onderdeel van Norsk Hydro en stond als producent van kunstmest en stikstofhoudende chemicaliën 100 jaar geleden aan de basis van het Norsk Hydro concern. Sinds maart 2004 is Yara International een zelfstandige onderneming, met ruim 8000 medewerkers en activiteiten in meer dan 150 landen.

Yara is de grootste producent van kunstmest en ammoniak ter wereld en de grootste producent van ureum in Europa. Met meerdere produktielocaties voor AdBlue in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Italië heeft Yara een unieke positie voor levering van AdBlue in Europa.

Yara is al vele jaren actief als leverancier van produkten die op basis van dezelfde SCR-techniek verbrandingsgassen van energiecentrales, afvalverbrandingsovens, cementfabrieken, zeeschepen en olieraffinaderijen reinigt en heeft daarin een marktleidende positie in Europa opgebouwd.

Contactgegevens
Voor algemene vragen betreffende de activiteiten van BP in Nederland kunt u contact opnemen met Jacoline Poldervaart (Hoofd afdeling Communications & External Affairs)

Afdeling Communications & External Affairs
Rivium Boulevard 301
2909 LK Capelle aan den IJssel
Postbus 1131
3000BC Rotterdam
T 010 - 249 1000
F 010 - 249 1150
E info@bp.nl