Gemeente Amersfoort

1884845

Persbericht

Rekenkamercommissie

nummer: 04

datum: 24 oktober 2005

Onderzoek wijkontwikkeling

Weinig bekend over de effecten van wijkontwikkeling door de gemeente

De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het wijkontwikkelingsbeleid van de gemeente Amersfoort. De raad wilde dat aan het eind van de raadsperiode de bewoners in de wijken een positiever oordeel geven over hun wijk. Dit is afgesproken in het raadsprogramma. De rekenkamer heeft onderzocht welke activiteiten de afgelopen jaren op dit gebied door het college zijn ondernomen en welke resultaten dat tot dusverre heeft opgeleverd.

Allereerst heeft de rekenkamercommissie gekeken of het beleid van het college geschikt is om de doelen voor wijkontwikkeling te bereiken. Ten tweede is nagegaan wat de feitelijke effecten zijn van het wijkontwikkelingsbeleid.

Uit het onderzoek blijkt dat er vanuit de gemeente vele activiteiten plaatsvinden en diensten worden geleverd die zijn gericht op wijkontwikkeling. De rekenkamercommissie stelt echter vast dat niet duidelijk is of deze inzet vanuit de gemeente daadwerkelijk bijdraagt aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijken.

De rekenkamercommissie noemt hiervoor drie redenen:
1) Zowel door raad als college is onvoldoende bepaald wat nu precies wordt beoogd met wijkontwikkeling.
2) Het is niet goed in kaart gebracht wat de uitgangssituatie was aan het begin van de raadsperiode.
3) Er worden te weinig gegevens verzameld over de huidige stand van zaken.

Dit alles bij elkaar maakt het moeilijk om nu te beoordelen of het ingezette beleid ook echt succesvol is geweest.

De rekenkamercommissie heeft een aantal aanbevelingen geformuleerd ter verbetering. De kern hiervan is dat de gemeente bij het wijkontwikkelingsbeleid een meer systematische aanpak moet hanteren. Daarbij moet preciezer worden aangeduid wat de doelstellingen zijn en moet tussentijds beter worden gekeken of de doelstellingen ook behaald worden. Verder moeten raad en college duidelijker aangeven wat men precies wil met wijkontwikkeling en de betrokkenheid van de burgers daarbij.

Informatie: mevr. M. Mehciz, secretaris rekenkamercommissie, telefoon 033 469 43 12, e-mail maj.mehciz@amersfoort.nl of www.amersfoort.nl


---- --