Ingezonden persbericht



donderdag 27 oktober 2005

----------

Top 100 Machtigen: Aad Jacobs

Wie doen er in 2005 echt toe in het Nederlandse bedrijfsleven? FEM Business rangschikt weer op een unieke, kwantitatieve wijze uitvoerend bestuurders en commissarissen op basis van hun macht en invloed, met de code-Tabaksblat als uitgangspunt. De machtigste man dit jaar: Aad Jacobs, nu worstelend als president-commissaris bij VNU, en o.a. ook nog bij Shell de chairman.

Voornaamste conclusie van de lijst 2005: de Code-Tabaksblat begint te werken, de macht wordt meer gespreid. De top-commissaris of executive met een groot aantal functies bij diverse bedrijven wordt een zeldzaamheid. De ceo's worden machtiger en rukken op. Commissarissen: werken naar loon
Vooral president-commissarissen krijgen steeds beter betaald. Uit het onderzoek blijkt dat de bestbetaalde toezichthouders de laatste jaren snel veel meer geld kregen; soms een salaris een chief executive waardig. Maar de functies en de risico's worden dan ook steeds zwaarder.

Kasteelgeheimen: de geheime netwerken
Topmannen ontmoeten elkaar regelmatig, al dan niet in het gezelschap van toppolitici. Een overzicht van de 'herenclubs'. Opvallend: de oprukkende buitenlanders aan de top van Nederlandse bedrijven worden (nog) niet genodigd. Het meest intrigerende genootschap: de Vogeltjesclub, waar de minister van Economische Zaken regelmatig vergadert met de top van het grote bedrijfsleven.

De Godfather: Frits Fentener van Vlissingen
Jarenlang de spin in het web van het Nederlandse bedrijfsleven, maar langzaam afscheid aan het nemen. Frits Fenetner van Vlissingen is een type godfather die langzaam aan het verdwijnen is in het zakenleven. Met dank aan de code.

Verder in dit nummer:

12 pagina's autospecial:
Verkiezing Executive Car of the Year: de winnaar
Waarin rijdt de top het liefst (achterin)?

meer informatie: Mike Ackermans 06 51 81 38 81


De business weekly FEM Business ordent wekelijks de relevant zakelijke, economische en financiële informatie. Naast het feitelijke nieuws ook oorzaken en gevolgen, achtergronden, heldere analyses en scherpe commentaren. De redactie schrijft over bedrijven, markten, sectoren en de mensen die erover beslissen. Deskundig en onafhankelijk. Naast het weekblad is er een goed bezochte website waarop de vaste abonnees toegang hebben tot het elektronische archief van FEM Business. Tevens verschijnt dagelijks FEM Business Update, de gratis dagelijkse E-nieuwsservice van FEM Business.