Socialistische Partij

Vergeer wil heropening debat Publieke Omroep

27-10-2005 * Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer vraagt namens de SP om heropening van het debat over de Publieke omroep. Er is nog onvoldoende duidelijkheid over de toekomst van de publieke omroep en in het bijzonder de toekomst van de NPS. Vergeer: "Staatssecretaris Van der Laan stelt dat zij een zorgvuldige overgang voor de NPS programma's wilt, maar in werkelijkheid geeft zij geen enkele garantie. Er is ook geen financiële onderbouwing die het voortbestaan van de NPS programma's garandeert."

Vergeer "Dit kabinetsplan is rampzalig en niemand, behalve de coalitie, ziet er heil in. De visie van het kabinet is een complex compromis en zo bureaucratisch dat er nog altijd grote onduidelijkheid is over de keuzes en de gevolgen. Daarover wil de SP duidelijkheid hebben, niet alleen voor onszelf, maar vooral voor de medewerkers van de publieke omroep die in grote onzekerheid verkeren."

Van der Laan stelt dat programma's als NOVA en Buitenhof zullen worden overgenomen door omroepverenigingen of door de NOS. Deze programma's worden op dit moment in samenwerking gemaakt. Over de mogelijkheid van samenwerking in de toekomst zal de staatssecretaris helderheid moeten geven. De vraag is namelijk welke omroepvereniging dat soort dure programma's straks nog kan betalen. Het is dus volstrekt onduidelijk waarom Van der Laan er zo zeker van zegt te zijn dat deze programma's zullen voorbestaan.

Vergeer: "De staatssecretaris wil alleen geld oormerken voor de `kwetsbare kunst'. Eventuele dalende sterinkomsten zullen ten koste gaan van de overige kunstprogrammering, terwijl commerciële producenten gaan concurreren met omroepverenigingen over de invulling van die programmering. Die kaalslag is onaanvaardbaar voor de SP."

"Dat het kabinetsplan een sterfhuisconstructie is, is wel duidelijk. Maar als de staatssecretaris het beeld schetst dat de NPS programma's zijn gered, dan moet zij daarvoor wel een goede onderbouwing geven. Die is er nu niet en daarom willen wij opnieuw met haar in debat."