Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Week 43, 27 oktober 2005

Geschiedenis en democratie in uniek Centrum

De organisaties Anno en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) hebben vergevorderde plannen om een Centrum voor Geschiedenis en Democratie te realiseren. Dit in nauwe samenwerking met de ministeries van BZK en OCW. Het Centrum moet in 2010 van start gaan.

Belangrijke aanleiding voor een dergelijk Centrum is de door de politiek gevoelde noodzaak om het historisch besef over de Nederlandse geschiedenis, democratie en rechtsstaat een impuls te geven en het draagvlak hiervoor structureel te versterken.

Gedacht wordt aan een experience centre voor het grote publiek en het onderwijs. Een Centrum dat gaat over het verleden, heden en toekomst van Nederland, en de manier waarop burgers invloed kunnen uitoefenen op die toekomst.

Bezoekers kunnen er aan de hand van speciale attracties en simulaties (weer) beleven hoe het was om in het Nederland van decennia geleden te leven. Daarnaast kunnen zij ervaren hoe democratie en rechtsstaat werken en hoe invloed kan worden uitgeoefend op ingewikkelde besluitvorming. Ook kunnen zij er in debat gaan met politici en andere beleidsmakers.

Het Centrum wordt concreet, herkenbaar en vooralsnog voor iedereen gratis toegankelijk. Het krijgt een oppervlakte van circa 11.000 m2 en komt te staan in het centrum van Den Haag. De bedoeling is het gebouw in 2010 te openen.

Anno en IPP zullen met het oog op het nieuwe Centrum volgend jaar al met gezamenlijke activiteiten starten.

Het definitieve besluit over het nieuwe Centrum voor Geschiedenis en Democratie wordt uiterlijk in februari 2006 in de ministerraad genomen. Daarbij zullen het projectplan en de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek een belangrijke rol spelen.

Noot voor de pers

Voor een uitgebreide raadpleging van het projectplan:

www.publiek-politiek.nl/download/CGD.pdf of www.anno.nl/cgd

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Nel van Dijk, directeur van het IPP, tel. 020 5217652 of 06 53984870.

Chris Groeneveld, zakelijk directeur van Anno, tel. 070 315 40 90 of 06 51448000.

Anno (www.anno.nl) is een historisch nieuws- en ontmoetingscentrum en maakt de Nederlandse geschiedenis toegankelijk voor een groot publiek.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (www.publiek-politiek.nl) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.