Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 321

datum: 27 oktober 2005

Sloopvergunning 't Spijkertje wordt verstrekt

De gemeente verstrekt vandaag de sloopvergunning voor het pand 't Spijkertje bij de Eemhaven in Amersfoort. De bouwkundige staat van het karakteristieke pand is afgelopen weken zo verslechterd, dat de kans op instorting aanzienlijk is toegenomen. Het college van burgemeester en wethouders verstrekt daarom de sloopvergunning. De eigenaar, het bedrijf Krijco, heeft een sloopvergunning aangevraagd en zal deze vandaag ontvangen. Dit met de mededeling dat vanuit veiligheidsoverwegingen niet te lang mag worden gewacht met sloop. Het is nog niet bekend op welke termijn 't Spijkertje daadwerkelijk gesloopt wordt.

Mochten de omstandigheden verder verslechteren, dan zal het college gebruik maken van een andere procedure waarbij 'noodsloop' aan de orde is. Zo wordt aangegeven bij de vergunning. Dat betekent dat het college overweegt om de eigenaar tot sloop te dwingen. "Die stap komt dichterbij", aldus wethouder Jonkman. "Maar ik ben nog niet zover. Ik heb veiligheidsmaatregelen genomen, hekken gezet en omleidingen voor het verkeer, zodat het pand geen direct gevaar voor de omgeving oplevert. Ik hoop dat ons de tijd is gegund om in goed overleg in een transparant proces met de eigenaar en andere betrokkenen tot een goed plan voor het nieuwe Spijkertje te komen."

Archeologisch onderzoek
't Spijkertje zal worden herbouwd op dezelfde plek, in welke vorm is nog niet bekend. Het college vraagt bij de sloopvergunning aan de eigenaar om in overleg te bepalen welke onderdelen van 't Spijkertje voor hergebruik behouden kunnen worden. Materialen als balklagen, muurankers, hijskap en gootklossen kunnen van waarde zijn om te sparen tijdens de sloop. Tevens vraagt het college om ruimte voor archeologisch onderzoek naar de fundering, zodat de eeuwenlange historie van de bebouwing kan worden onderzocht.

Eemhaven
Bij aanvang van de werkzaamheden voor de aanleg van Eemhaven Amersfoort in de buurt van 't Spijkertje, bleek deze zomer een deel van de fundering van 't Spijkertje ernstig gescheurd en deels verzakt. Reeds aanwezige scheuren in het metselwerk waren veel groter geworden. Naar aanleiding daarvan zijn de werkzaamheden in de directe nabijheid van 't Spijkertje stilgelegd in afwachting van de bouwkundige inspecties. De scheuren worden met de week groter. Na de meest recente inspectie van begin deze week is in het kader van veiligheid besloten de sloopvergunning te verstrekken.

Publicaties
De verstrekking van de sloopvergunning wordt volgende week gepubliceerd in de gemeentelijke publicaties. Gedurende zes weken kunnen mensen reageren op de verleende sloopvergunning. Formeel kan de eigenaar direct nadat de vergunning is afgegeven, starten met de sloop. De mogelijkheid van het indienen van bezwaar heeft geen opschortende werking. Het college hoopt dat er ruimte is voor overleg en samenwerking over de vervolgstappen, zolang de veiligheid niet ernstiger in het geding komt.

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 49 99 of
06 52 51 30 44, e-mail a.vonk@amersfoort.nl


---- --