Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

AANDACHT VOOR VEILIGHEID VLIEGVELD DE KOOY

Zaandam/Den Helder, 27 oktober 2005 - De Milieufederatie Noord Holland en de waarnemend burgemeester van Den Helder, mw. G. Faber, hebben overleg gepleegd over de veiligheidssituatie rondom vliegveld De Kooij. De Milieufederatie is vooral bezorgd over de opeenstapeling van veiligheidsrisico's in dit gebied. In de directe nabijheid van elkaar zijn drie inrichtingen gesitueerd die allemaal veiligheidsrisico's voor de omgeving met zich meebrengen, te weten het gasbehandelingsstation van de NAM, het militair- en burgervliegveld de Kooy en een munitiedepot. De burgemeester heeft laten blijken serieus aandacht aan deze problematiek te willen besteden.

Bij het gebruik van het vliegveld De Kooij, komen helikopters en vliegtuigen in de nabijheid van het gasbehandelingsstation van de NAM. Deze installatie is de grootste van Europa en voorziet het merendeel van de Nederlandse gebruikers van aardgas. Enige jaren geleden is plaatsing van een windmolen nabij de NAM-installatie tegengehouden uit vrees voor ongelukken. Maar vliegtuigen en helikopters mogen wel vlak langs de installatie vliegen en dit aantal groeit nog steeds. De Milieufederatie vindt dit een zorgelijke toestand en is om deze reden tegen toename van het aantal vluchten en dan met name tegen de toename van vliegbewegingen die niet noodzakelijkerwijs op vliegveld de Kooy moeten plaatsvinden.
De vertegenwoordigers van de Milieufederatie hebben er bij de burgemeester op aangedrongen dat de gemeente een integrale veiligheidsanalyse maakt. Mw. Faber heeft toegezegd dat zij het initiatief neemt om alle instanties die een rol spelen op het gebied van veiligheid, te betrekken bij de uitwerking van de gemeentelijke structuurvisie Heldair. De Milieufederatie wenst tevens dat er een visie komt op de toekomst van De Kooij, waarin naast de economische belangen ook de waarden van veiligheid en rust worden meegenomen.
De Milieufederatie is verder bezorgd over de onveilige situaties die ontstaan tijdens vliegshows. Zij heeft vooral kritiek op het stuntvliegen dat een onderdeel is van de vliegshows en signaleren dat de overheid te weinig doet aan controle en handhaving. De veiligheid van toeschouwers en omwonenden is dan in het geding, met name wanneer over het publiek wordt gevlogen en afzettingen genegeerd worden. De burgemeester heeft laten blijken de problematiek serieus te willen oppakken. De Milieufederatie en de burgemeester hebben afgesproken over een half jaar weer rond de tafel te gaan zitten om de actuele ontwikkelingen rond De Kooij te bespreken.

____________________________________
Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht