GTI NV

Multidisciplinaire opdracht voor GTI bij EPZ centrale Borssele

Bunnik/Rotterdam, 27 oktober 2005

In een samenwerking met EPZ Borssele en Fluor is GTI recentelijk begonnen aan een shutdown ten behoeve van de revisie en levensduurverlenging van de kolencentrale van EPZ in Borssele. Met deze opdracht is een bedrag gemoeid van enkele tientallen miljoenen euro's.

Na een periode van voorbereiding is medio september begonnen met de complete revisie van de centrale. Er zijn vier grote projecten mee gemoeid. Vierjaarlijkse revisie, levensduurverlenging, ATEX en de Denox - installatie.

Revisie
Een keer in de vier jaar vindt een revisie plaats, waarbij de ketel, turbines en onderdelen van de vliegasinstallaties worden vervangen of gereviseerd. Elk onderdeel van de centrale zal worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de periodieke inspectie van het Stoomwezen, en zullen deze onderdelen weer voldoen aan de laatste milieuwetgevingen.

Levensduurverlenging
Het meest ingrijpend tijdens het project levensduurverlenging zal zijn de vervanging van het besturingssysteem. Het huidige besturingssysteem is verouderd, waardoor er een nieuw besturingssysteem zal worden geïnstalleerd. Ook zullen in deelprojecten de generatorrotor van de hogedruk turbine, en de waterstofunits die de lagedruk generatoren koelen worden vervangen. Met deze aanpassingen zullen deze onderdelen weer voldoen aan de meest actuele veiligheidsnormen.

ATEX en Denox - installatie
Medio 2006 moeten installaties voldoen aan de ATEX richtlijnen. Dit betekent dat de centrale ingedeeld moet zijn in zones. Per zone moet worden aangegeven wat het risico is. Ook moeten alle technische en mechanische apparaten voldoen aan deze regelgeving. Tijdens de stop zullen de benodigde aanpassingen worden meegenomen. Ook het aansluiten van de Denox - installatie, waarbij apparatuur voor de verwijdering van stikstofoxiden zal worden geïnstalleerd zal op de bestaande installatie tijdens deze stop worden uitgevoerd.

GTI is samen met Fluor verantwoordelijk voor de voorbereiding en projectmanagement waarbij GTI Mechanical, GTI Zuidwest en GTI Industriële Services Rotterdam verantwoordelijk zijn voor de mechanische en elektrotechnische installaties in de constructiefase van het gehele traject.
Ervaring expertise en omvang van de renovatie en de stop is doorslaggevend geweest dat er voor GTI is gekozen. Het gehele project zal begin 2006 worden afgerond.

GTI richt zich op de technische dienstverlening in de utiliteit, industrie en infrastructuur in de Benelux.
GTI ontwikkelt integrale oplossingen: van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer in alle voorkomende disciplines

Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.

SUEZ Energy Services, Europees leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer. SUEZ Energy Services telt 66 000 medewerkers en realiseerde in 2004 een omzet van 9,7 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

Nadere informatie voor de pers is verkrijgbaar bij: GTI nv
Leen Geschiere, Concernmarketing en communicatie Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik telefoon: 030 656 94 00; fax: 030 656 94 15;
e-mail: info@gti-group.com; internet: www.gti-group.com