Gemeente Amsterdam

Bewoners Oud-West positief over opknapbeurt

27 oktober 2005
---
O+S In stadsdeel Oud-West wordt veel opgeknapt: straten worden vernieuwd en winkels en woningen gerenoveerd. Veel inwoners van het stadsdeel noemen deze vernieuwingen de meest positieve ontwikkeling van het afgelopen jaar.

Stadsdeelkantoor Oud-West (11 Kb) Dit is naar voren gekomen uit de Stadsdeelmonitor 2005. In opdracht van stadsdeel Oud-West heeft O+S ruim 1.200 bewoners van stadsdeel Oud-West gevraagd naar hun mening over tal van onderwerpen, variërend van voorzieningen in de buurt tot leefbaarheid en veiligheid.

Positief over vernieuwingen

Eén van de resultaten van het onderzoek is dat bewoners zeer te spreken zijn over de vernieuwingen die in Oud-West hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden. Op de vraag wat volgens hen de meest positieve ontwikkeling is geweest in het afgelopen jaar noemt ongeveer de helft van de bewoners het opknappen van de buurt. Genoemd worden onder andere de vernieuwing van de Kinkerstraat, het plaatsen van ondergrondse containers en de vernieuwing van de Overtoom.

De keerzijde van het verhaal is dat op de vraag wat de meest negatieve ontwikkeling van het afgelopen jaar is geweest ongeveer 10% van de bewoners de vele opbrekingen in het stadsdeel noemt. Ook wordt het gebrek aan parkeerplaatsen gezien als negatieve ontwikkeling.

De meest positieve ontwikkeling volgens de bewoners van Oud-West, 2005

De meest positieve ontwikkeling volgens de bewoners van Oud-West, 2005 (28 Kb)

Parkeerproblemen

Dat er volgens de bewoners te weinig parkeerruimte is in Oud-West bleek ook uit de antwoorden op de vraag wat de drie belangrijkste problemen van de buurt zijn.

Eén op de drie bewoners noemt het gebrek aan parkeerplaatsen het belangrijkste probleem. Bewoners zoeken 's avonds gemiddeld ongeveer 18 minuten naar een parkeerplaats. Dit is minder lang dan uit de vorige Stadsdeelmonitor naar voren is gekomen (toen deed men er gemiddeld 21 minuten over), maar blijkbaar heeft het parkeerprobleem het gewonnen van de jarenlange nummer één: overlast van hondenpoep. Het is overigens niet zo dat bewoners hondenpoep niet meer als probleem zien: met 19% eindigt het dit jaar op de derde plaats.

De topdrie is als volgt: * gebrek aan parkeerplaatsen (29%) * zwerfvuil (21%) * hondenpoep (19%)