Gemeente Haarlem


5 oktober 2005

273/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Zilverrail ook in Haarlem


Feesttrein en live optredens met een zilveren randje


Op donderdag 27 oktober doet de unieke trein Zilverrail Haarlem aan. Zilverrail, de Koninklijke Feest Express, is het 'jongste' onderdeel van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix en bezoekt in één week 25 stations. Op de laatste dag rijdt de trein station Haarlem binnen. Hier stappen ruim 20 Haarlemse jongeren samen met wethouder Jur Visser in de gemeenterijtuig. Deze jongeren uit het voortgezet onderwijs zijn speciaal uitgenodigd om met de wethouder in gesprek te gaan. Namens het college van B&W, zal wethouder Jur Visser het thema 'communicatie tussen jongeren en de lokale politiek' bespreken. Het gesprek moet een pamflet opleveren met de beste ideeën ter verbetering van de communicatie tussen jongeren en het gemeentebestuur. Het is de bedoeling om de haalbare ideeën daadwerkelijk te realiseren.
Op de jongerenconferentie van 12 oktober beschilderen de jongeren een groot doek over het thema: communicatie met de politiek. Dit schilderij gaat mee in de trein en verbeeld hoe de jongeren de communicatie met het gemeentebestuur nu zien.

Zilverrail
Zilverrail legt elke dag een ander traject af. Terwijl de totaal omgebouwde treinstellen van het ene naar het andere station rijdt, kunnen de jonge passagiers zich aan boord vermaken. Elk rijtuig is ingevuld met een ander thema zoals muziek, sport, toekomst, lifestyle en cultuur. Veel belangrijke jongerenorganisaties leveren hieraan een bijdrage. Zo kunnen jongeren meespelen in een soap, diverse muziekworkshops volgen, een complete make-over krijgen en middels bluetoothdate in contact komen met andere jongeren in de trein. Deze logistieke en infrastructurele mammoet klus is door zijn gedecentraliseerde opzet een primeur in de geschiedenis van de NS en jongeren evenementen.

Op station Haarlem
Op de perrons van 16 stations vinden diverse activiteiten plaats. Op station Haarlem is er Breakdanceworkshop HipHopHuis en Clinic rolstoelbasketbal NOC*NSF. Deze activiteiten zijn gratis te bezoeken. Voor meer informatie hierover zie de internetsite www.zilverrail.nl

Ook mee met de Zilverrail?
Alle jongeren kunnen gratis meereizen met Zilverrail en deelnemen aan de activiteiten op de perrons en stations. Op de internetsite www.zilverrail.nl zijn de programma's in de trein en op de stations te vinden. Dit is tevens de plek om exclusieve kaarten voor Zilverrail te winnen. Op deze internetsite kunnen potentiële passagiers zich gratis inschrijven voor een traject naar keuze. Daarnaast zijn er tevens speciale kaarten te winnen via mediapartners Spits, 3FM en andere media. Voor de concerten op de stations zijn geen toegangskaarten nodig.
Noot voor de pers;
U bent van harte welkom om mee te reizen met de zilverrail. In verband met toegangspasjes is het wel van belang dat u zich per ommegaande aanmeldt.

Dit kan bij Diana Bakboord tel 5115684.

sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Diana Bakboord
023-5115684
bakboord@haarlem.nl


---- --