Gemeente Delft

Hare Majesteit de Koningin bezoekt Zilverrail in Delft

Hare Majesteit de Koningin brengt in de ochtend van donderdag 27 oktober een bezoek aan de Zilverrail in Delft. Zilverrail, de Koninklijke Feest Express, wordt georganiseerd ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Van 17 tot en met 27 oktober rijdt de compleet omgebouwde intercity door heel Nederland. Ieder rijtuig is gewijd aan een ander thema zoals muziek, sport, toekomst, lifestyle en cultuur. Veel belangrijke jongerenorganisaties leveren hieraan een bijdrage. Zo kunnen jongeren meespelen in een soap, diverse muziekworkshops volgen, een complete make-over krijgen en middels bluetoothdate in contact komen met andere jongeren in de trein. Jongeren tussen de 15 en 20 jaar kunnen gratis meereizen en deelnemen aan de activiteiten op de perrons en stations.

Hare Majesteit de Koningin woont de evenementen bij in Delft die plaatsvinden op en voor het station, waaronder een optreden van Optima Forma, percussieband Holland-Sun en de Delftse Miss Dee, een van de weinige female MC's die ons land telt.

Koningin Beatrix brengt eveneens een bezoek aan de verschillende wagons in de trein en ontmoet jongeren en vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties. Vervolgens zwaait zij de Zilverrail-trein uit bij zijn laatste traject.

In één van de rijtuigen organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten het thema de 'schreeuw van de toekomst'. Het is voor jongeren erg belangrijk is dat zij het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt en dat hun meningen en ideeën gerespecteerd worden maar dat ze ook zelf doen wat ze zeggen. Tijdens de rit worden de jongeren in de coupé aangezet om na te denken over de vraag 'wat wil ik, wat kan ik er zelf aan doen en wat levert dit op en hoe kan ik dit bereiken'. In Delft gaan 20 jongeren in de wagon "De schreeuw van de toekomst" in discussie met Christiaan Mooiweer (wethouder jongeren) en raadsleden Wim Bot (Groen Links) en Aad Meuleman (Stadsbelangen) om hun mening en ideeën duidelijk te maken.

In het kader van deze gebeurtenis organiseert Delft vooraf aan de aankomst van Zilverrail in Delft een aantal workshops voor jongeren. DNA (De Nieuwe Amateur) verzorgt op 17 oktober workshops voor jongeren in De Nijverheid (Nijverheidsstraat 2 in Delft). Jongeren kunnen meedoen aan drie workshops: strip/graffiti/grafische vormgeving, rap/spoken word/gedichten of video. Meedoen kan nog, door een email te sturen naar: linda@denieuweamateur.nl.

Meer informatie is te vinden op www.zilverrail.nl. Daar zijn ook kaarten voor Zilverrail te verkrijgen en staat meer informatie over de trajecten en dagprogramma's.

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft