Universiteit Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Sportcentrum Olympos

25 oktober 2005

Symposium 'Sport Integreert?!'

De meerwaarde van sport in theorie en praktijk

Witte en zwarte sportverenigingen, sport en homoseksualiteit, diepte-interviews met topsporters en een zoen van Erica Terpstra voor de winaars van collegejaar 2004-2005. Allemaal zaken die onder dagvoorzitterschap van Tom van 't Hek aan bod komen tijdens het symposium 'Sport Integreert' op donderdag 27 oktober. Het symposium wordt georganiseerd door Sportcentrum Olympos van de Universiteit Utrecht in het kader van het tienjarig bestaan.

Tijdens het symposium gaan diverse sprekers met elkaar en met het publiek in discussie over witte en zwarte sportclubs, sportdeelname en seksuele voorkeur en de integratie van sporten binnen één accommodatie. Uitgangspunten van alle discussies is de theorie versus de praktijk. De onderwerpen komen ook terug tijdens de diepte-interviews met vijf (ex) topsporters.

Partijdige scheidsrechters

Paul Verweel, hoogleraar Bestuur- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, vindt onder meer dat spelen bij een allochtone club slecht is voor de integratie van immigranten en dat zwarte clubs multicultureler zijn dan witte clubs. Verweel pleit er voor om 'te stoppen met praten over groepen en in plaats daarvan te gaan luisteren naar mensen.' Volgens Mohammed Dahmane, bestuurslid van Image Support, is sport het meeste geschikte middel om de intergratie te bevorderen mits aan een fors aantal voorwaarden wordt voldaan. Dahmane vindt dat vooral voetbalwedstrijden een uitlaatklep vormen voor de minachting van vreemdelingen, het gedogen van discriminatie en de legalisatie van racisme. Partijdige scheidsrechters, rapporteurs die valse verklaringen afleggen en een bond die met verschillende maten meet, draaien de maatschappelijke verzoening, tolerantie en de beschaving volgens Dahmane de nek om.

Liegen

Volgens Jan Janssens, directeur van het Mulier Instituut, wordt latente homofobie in de sport manifest en hebben homoseksuelen, anders dan studenten, wel goede redenen om eigen clubs op te richten. Homoseksuelen die zeggen dat hun seksuele voorkeur geen rol speelt bij de keuze van hun sport of sportclub, liegen volgens Janssens. Volgens Lou Manders, organisator van de Euro Games, ligt het feit dat homoseksualiteit in sommige sporten niet wordt geaccepteerd vooral aan de opvoeding. Aandacht hiervoor bij lichamelijke opvoeding op scholen is dan ook zeer gewenst. Manders is tevens van mening dat (inter)nationale sportorganisaties discriminerende opmerkingen van (bonds)coaches officieel moeten veroordelen en straffen met harde disciplinaire maatregelen.

Drukte en sfeer

Marcel Bouw van de Stichting Sportcentrum Nieuwe Stijl vindt dat het gezamenlijke gebruik van een accommodatie zorgt voor een vermindering van zowel de vrijwilligersproblematiek als de knelpunten in wet- en regelgeving. Ook is hij van mening dat een vitale vereniging niet afhankelijk moet zijn van kantine-inkomsten. Jules Vereecken, directeur van Sportcentrum Olympos, is een ware pleitbezorger voor alles onder één dak: 'geeft meer keuze, je leert van elkaar, je bespaart kosten en meer mensen betekent meer drukte en meer sfeer.'

Tijdens het symposium worden verder diepte-interviews gehouden met Johan Kenkhuis (zwemmer bij Olympische Spelen van 2000 en 2004), Bibian Mentel (meervoudig Nederlands kampioen snowboarden), Nico Blok (tafeltennisser Paralympics 2004), Gregory Sedoc (Nederlands kampioen horden en deelnemer aan het WK en de Olympische Spelen) en Ferdi Vierklau (oud-voetbalinternational). Aan het eind van het symposium reikt Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, de prijzen uit voor de Olympos sportman, de sportvrouw, het sportteam en de sportdocent van het collegejaar 2004-2005.

Sportcentrum Olympos van de Universiteit Utrecht is een van de modernste sportaccommodaties in Nederland en heeft een aanbod van ruim vijftig sporten. Olympos is er in de eerste plaats voor studenten en medewerkers in het Utrechtse hoger onderwijs, maar ook andere sportliefhebbers zijn welkom.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen. Aanmeldingen hiervoor graag vooraf naar onderstaande voorlichter.

Donderdag 27 oktober 2005 van 14.00 tot 17.00 uur

Sportcentrum Olympos, Uppsalalaan 3, De Uithof, Utrecht

Symposium 'Sport Integreert?!'

http://www.olympos.nl/

Voorlichter Johan Vlasblom, (030) 253 4073, j.l.vlasblom@uu.nl