Ingezonden persbericht


Gelderse Milieufederatie organiseert Schone Voertuigentoer in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen

Arnhem, 25 oktober 2005

Donderdag 27 oktober organiseert de Gelderse Milieufederatie (GMF) de Schone Voertuigentoer door Gelderland. De toer start in Apeldoorn, waar gedeputeerde Van Haaren met milieuwethouder Van Beckhoven het startschot lossen. Daarna volgt Arnhem om te finishen in Nijmegen. De verantwoordelijk wethouders begeleiden de schone voertuigenkaravaan in hun gemeente. Aan de tocht doen tal van voertuigen mee: van een hybride- en een aardgasbus tot een elektrische scooter en een auto op zonne-energie.

Met de Schone Voertuigentoer wil de GMF gemeenten, provincie, en ook het bedrijfsleven laten zien dat er niet alleen gesproken hoeft te worden over schone voertuigen, maar dat er ook al mee gereden kan worden. Schone voertuigen zijn geen 'ver van mijn bedshow' meer. GMF directeur Volkert Vintges licht toe: 'Het is nu tijd om over te schakelen op een schoner wagenpark; gemeenten en provincie hebben daarbij een belangrijke voortrekkersrol en zullen bedrijven moeten stimuleren om het goede voorbeeld te volgen.'

In Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen worden de schone voertuigen tijdens een 'modeshows' aan het publiek voorgesteld. Daarna kunnen de diverse voertuigen nader bekeken worden en komen bezoekers te weten voor welke doeleinden de schone voertuigen geschikt zijn. Zeer zuinige voertuigen (hybride) of voertuigen op schone, accijnsvrije brandstoffen (aardgas) zijn in aanschaf vaak weliswaar duurder, door de lagere brandstofkosten verdienen deze zich veelal snel terug. Ook wethouder Loet Visschers van de gemeente Tilburg is de hele dag aanwezig, om te vertellen hoe Tilburg zijn nek heeft uitgestoken voor rijden op aardgas.

De volgende soorten voertuigen doen mee aan de toer: een hybride personenauto en een hybridebus (de Whisper, alleen in Apeldoorn), een bus, enkele personenauto's en een bestelwagen op aardgas, een personenauto op bio-ethanol, een busje op zonne-energie, elektrische scooters en fietsen voor vrachtvervoer.

Programma

Apeldoorn (plein voor Stadhuis)
10.00 uur opening door wethouder Van Beckhoven, Apeldoorn en Gedeputeerde van Haaren, provincie Gelderland (binnen in Stadhuis) 10.15 uur 'schone voertuigenshow'
11.30 uur vertrek richting Arnhem via Hoenderlo

Arnhem (plein voor Eusebiuskerk)
12.30 uur opening door wethouder De Ronde, Arnhem 12.45 uur 'schone voertuigenshow'
13.30 uur vertrek richting Nijmegen via Elst

Nijmegen (Goffertstadion, Stadionplein)
14.30 uur opening door wethouder Hirdes, Nijmegen 14.45 uur 'schone voertuigenshow'
15.30 uur borrel en afsluiting

Noot voor de redactie (