Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 26-10-2005

LET OP: EMBARGO TOT WOENSDAG 26 OKTOBER 24.00 UUR!

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: donderdag 27 oktober
Nederland 2, 17.58 uur

NIEUWE BRIEF ANNE FRANK IN OPENBAARHEID
RESTAURATIE MERWEDEPLEIN 37 VOLTOOID

In TWEEVANDAAG van donderdag 27 oktober een reportage over het andere huis van Anne Frank aan het Merwedeplein in Amsterdam. In de reportage bijzondere aandacht voor een niet eerder gepubliceerde brief van Anne Frank.

In de brief, gericht aan haar familie in Zwitserland, beschrijft Anne zeer gedetailleerd de inrichting van de woning aan het Merwedeplein:"Ik zit hier nu aan de schrijftafel, onze kamer is erg groot. Wij hebben een commode, een wastafel, dan een wandkast, daar tegenover mama's secretaire die wij ingericht hebben als een snoezig schrijftafeltje. Dan Margo's opklapbed en nog een afzettafeltje, dan de divan, daar slaap ik op. En in het midden een tafeltje met een grote leunstoel en al mijn schilderijtjes en foto's." De brief is een zeer belangrijke bron geweest bij de renovatie en inrichting van de woning.

Het huis aan het Merwedeplein 37, 2 hoog in Amsterdam is hersteld in de staat waarin het zich bevond toen Anne Frank er samen met haar ouders en zus in 1933 kwam wonen.

In TWEEVANDAAG van donderdag 27 oktober een reportage over het restauratieproces van de woning. Terwijl de restauratie in volle gang was, meldde de huismeester van het complex zich bij de restaurateurs. De man toonde het huurbriefje van de familie Frank. Uit dit document blijkt dat Otto Frank de huur heeft doorbetaald tot 1 juli 1943 terwijl zij feitelijk het Merwedeplein op 6 juli 1942 verlieten. Kennelijk was Otto Frank in de veronderstelling en leefde hij met de hoop dat de oorlog snel voorbij zou zijn en betaalde hij de huur één jaar vooruit.