Digitale Gemeente Houten

Regiogemeenten werken samen met UWV

donderdag 27 oktober 2005 - Bron: Gemeente Houten

Vianen, 26 oktober - De wethouders Sociale Zaken Breuer (Nieuwegein), Van Kranenburg (IJsselstein), De Jong (Houten), Kooijman (Lopik) en Kroon (Vianen) ondertekenen op donderdag 27 oktober een samenwerkingsovereenkomst met UWV.

De Lekstroomgemeenten werken intensief samen waar het gaat om reïntegratie van personen met een WWB-uitkering. In het WWB-bestand komen ook zogenaamde samenlopers voor. Dit zijn personen die én een (WW en/of WAO)-uitkering genieten van UWV én een aanvullende bijstanduitkering krijgen van de gemeente.

Voor de reïntegratie van samenlopers is UWV de verantwoordelijke instantie. De bekostiging van de reïntegratie- en trajectactiviteiten ligt dan ook bij UWV. Voor deze samenlopers heeft UWV bij een reintegratiebedrijf speciale reïntegratietrajecten ingekocht. De gemeenten hebben echter tenminste een inspanningsverplichting om de reïntegratie van samenlopers, die uiteindelijk ook hun klanten zijn, mede te bevorderen. Niet in de laatste plaats vanwege de financiële schadelastbeperking die dat voor de gemeente zelf heeft.

Wil deze investering succesvol zijn, dan is het van belang dat de gemeenten en UWV consequent samenwerken en ten opzichte van hun gezamenlijke klant één duidelijke lijn trekken. Vanuit hun eigen verantwoordelijkheid hebben de gemeenten de verplichting de klanten blijvend te stimuleren en te ondersteunen bij hun reïntegratie. Klanten die niet of onvoldoende meewerken aan hun reïntegratie vallen onder de gebruikelijke sanctioneringsregeling.

Samen met UWV hebben de regiogemeenten een samenwerkingovereenkomst opgesteld, die de hiervoor geschetste samenwerking formaliseert.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).