Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Laan en Koser Kaya over mogelijke corruptie in Bulgarije. Deze vragen werden ingezonden op 6 oktober 2005 met kenmerk 2050600860.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Dr. B.R. Bot Mr. drs. A. Nicolaï
Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van de leden Van der Laan en Koser Kaya (beiden D66) over mogelijke corruptie in Bulgarije.

Vraag 1

Bent u bekend met het recente onderzoek "Corruptie en afpersing in Bulgarije" , waarin wordt aangegeven dat aan de Bulgaars-Turkse grens regelmatig Turkse Nederlanders worden afgeperst voordat ze Bulgarije binnen mogen komen?

Antwoord
Ja.

Vraag 2

Wat is uw reactie op dit onderzoek?

Vraag 3

Heeft u dit onderwerp besproken bij het bezoek van de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken (4 oktober 2005)? Zo niet, wanneer zult u dit onderwerp dan wel bespreken?

Vraag 4

Is het u bekend of ook andere EU-onderdanen van Turkse afkomst (bijvoorbeeld uit Duitsland) dezelfde problemen ondervinden? Zal hier in het kader van de toetredingsbesprekingen met Bulgarije aandacht aan besteed worden? Wat zegt de corruptie over de veiligheid van deze toekomstige EU buitengrens?

Antwoord
De in het onderzoek aangegeven problematiek is ons bekend. In de antwoorden op de vragen van de kamerleden Albayrak en Timmermans van 24 augustus jl. (TK, vergaderjaar 2004-2005, nr. 2265) hebben wij onze visie op het probleem gegeven en aangegeven welke acties - ook in het kader van de toetredingsonderhandelingen - zijn ondernomen in de periode tot augustus dit jaar. Op 4 oktober jl. is met de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken het onderwerp besproken. De minister gaf aan dat de Bulgaarse regering het probleem erkent en hoge prioriteit geeft aan maatregelen ter bestrijding van corruptie. Wij hebben afgesproken daarbij waar mogelijk te blijven samenwerken. Binnenkort zullen wij de Kamer, zoals reeds eerder in de bovengenoemde antwoorden toegezegd, per brief informeren over de uitkomsten van de deze zomer uitgevoerde missies en over de verdere opstelling van de Nederlandse regering ten aanzien van deze kwestie.


-----------------------
Drs. Ulkuhan Buyuk, "Corruptie en afpersing in Bulgarije", september 2005


---- --