KNMG

KNMG & NVVG: 'Duurzaam arbeidsongeschikt' nog niet uitvoerbaar

De KNMG en de NVVG uitten de afgelopen periode aan zowel de Eerste als de Tweede Kamer hun zorg over de nadere voorstellen voor de Wet werk naar inkomen en arbeidsvermogen (WIA). De artsenorganisaties zijn met de Gezondheidsraad van mening dat het nieuw te hanteren begrip 'duurzaamheid' nog niet toepasbaar is.

De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat de verzekeringsarts op dit moment onvoldoende instrumentarium heeft om uitspraken over het nieuwe begrip 'duurzaamheid' te kunnen doen. Hoewel de minister in de beantwoording van de Kamervragen over de wetsvoorstellen voor de WIA het begrip 'duurzaamheid' nogmaals heeft toegelicht, zijn de artsenorganisaties niet gerustgesteld. Ook het beoordelingskader van het UWV is voor de artsenorganisaties een bron van zorg. Dit kader is namelijk juridisch van inhoud en gaat NIET in op de medische aspecten van het begrip 'duurzaamheid'. Van afstemming met de beroepsgroep van verzekeringsartsen is niet of onvoldoende sprake geweest.

De KNMG heeft de Tweede Kamer verzocht om bij de minister aan te dringen op de noodzakelijke betrokkenheid van en afstemming met de artsenorganisaties bij de uitwerking van het beoordelingskader 'duurzaamheid'. Zonder deze betrokkenheid en afstemming is de WIA (en daarmee de IVA en de WGA, respectievelijk de regelingen voor volledig en gedeeltelijk arbeidsongeschikten) moeilijk uitvoerbaar.

Hier leest u de brief van 11 oktober jl. die de KNMG verstuurde naar de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.